Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2018 12:00 - КАКВО ПРАЗНУВАМЕ НА 24 МАЙ?
Автор: danailvdimitrov Категория: Забавление   
Прочетен: 1040 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.05.2018 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                         КАКВО ПРАЗНУВАМЕ НА 24 МАЙ?

                            image

Този въпрос изглежда риторичен , но дали е така?

Ако питаме нашата Църква, както и ако отидем в някой храм на 24 май ще видим, че там  няма никакви специални и празнични служби. Пусто и тихо. Съответно в църковния календар е записан  само преп.Симеон Дивногорски?

Ако попитаме нашата държава, то тя ще ни отговори, че това за нея е Денят на българската просвета и култура- национален празник на славянската писменост.

 

Нито Църква нито Държава могат да обяснят защо на 24 май не празнуват паметта на светите равноапостолни братя Кирил и Методии!?!

Как така само 40-50 години по рано за нашите деди това беше ясно като бял ден1 а днес е пълна мъгла?

Началото полагат комунистите, а после го довършват демократите  като дублират всички християнски празници със свои измислени сурогатни аналози. Така 14 Февруари става „Ден на лозаря”, вместо св.великомъченик Трифон, 6 май става „Ден на овчаря”, вместо Гергьовден,  26 Октомври –„Ден на зидаря” вместо св. Димитър Солунски (Димитровден), 8 Декември- „Ден на студента”, вместо св.Климент Охридски, 14 Септември-Начало на Учебнота Нова Година , вместо начало на Църковната Нова Година (Новолетие)-по-късно е преместен на 15 Септември, 1 Ноември-„Ден на народните будители”, вместо св.Иоан Рилски Чудотворец и ....така до най-светлия и обичан от всички българи по света (а тази година и сърби, заедно с руснаци и чехи) празник -24 май –почит към светите братя Кирил и Методии покръстители на целокупния български и словенски род.

Да на 24 май отдаваме почит на онези които ни ПОКРЪСТИХА! На онези които ни научиха на Божието слово! На онези които ни извадиха от тъмата на езическото суеверие!

Не на някакви си букви които уж ни правят грамотни сякаш с други букви и писменост няма да сме грамотни, не на дейците на културния фронт- разбирай  жриците в езическия храм на Мелпомена, клоуни и палячовци които се кривят по екрани и сцени в отчаян напън да се харесат на тълпата, не на Министерството на Културата и културните мерорпиятия, нито дори на Министерството на Просветата което е впрегнало всичките си сатанински сили да ни учи на съвремени доктрини в образованието- как да сме толерантни към гейове и лесбийки, какво е джендър, какво е еволюция и защо е политически некоректно да се споменава Бог в училище.

Никъде в ранни кратки и пространни жития на нашите духовни учители и пастири св.св Кирил и Методии нито на техните ученици  НЕ ПИШЕ НЕЩО ДРУГО освен това че те са ни покръстили и въвели в правата христова вяра!

Няма нищо за никакви букви (освен едно споменаване от половин ред при Димитър Хоматиан в житието на св.Климент Охридски, че той „изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота...”)[1] и никакви писмености още по-малко за някаква просвета и култура! Полемичният труд на Черноризец Храбър „О писменехъ” от своя страна е само защита от нападките и измислените доводи на същата тази триезична ерес която виждайки безсилието си да се аргументира с уж „неканоничния български(славянски) език”, по-късно се нахвърля върху „неканоничните български(славянски)букви”. Това не е дори част от споровете във Венеция и Рим където се говори единствено за езика на който се преподава Божието слово. Затова и апологетиката на Черноризец Храбър за буквите не измества фокуса на християнската мисия на светите братя, а само подчертава нейния божествен характер. Така както след Богоявление Църквата е отредила достойно място за почитане водите на река Иордан (Иордановден) която макар и не жив човек е участик във великото събитие и е обект на освещаване от страна на Освещаващия, така и Черноризец Храбър е отделил подобаващо място за почит към онзи материален носител на Божието слово който е бил осветен от Светия Дух при тази равноапостолска мисия на Кирил и Методии- а имено буквите.

Да вярно е че „изнамерената” от св-Константин Философ и неговите ученици писменост е станала белег за славянството и за нашия народ, но той е по-скоро белег за нашата христянска принадлеждост отколкото някаква  националистическа „фикс идея” за подмяна на една писменост (гръцка, латинска,еврейска) с друга-българска.   Очевидно е, че тя взима своите корени от по-древни старобългарски писмени знаци както и  очевидно че св. Константин Философ ги е познавал и изследвал задълбочено и професионално. Но тя не би имала това свое символно значение, ако не бе осветена от неговия богомъдър и богоугоден труд. Тя става имено носител на Божието благоразположение към този труд, негов отличителен белег.

В наши дни (т.е в последните около 100 години) няколко поколения безбожници и подменители на християнството, трайно се съсредоточиха върху размиването в нашето съзнание на значението и смисълът на този празник. Така те успяха да ни внушат че сме били неграмотни и че нашето „просвещение” се изразява в наизустяването на някаква азбука. Така те препречиха с лозунги и светски наименования пътя към християнството който св.св Кирил и Методии проправиха преди повече от единадесет века. На тях ще кажем само това което св.Константин(Кирил) Философ каза в Рим на нападащите го еретици:

"Горко вам, книжници, задето взехте ключовете на познанието; сами не влязохте и на желаещите да влязат пречите." (Лука 11:52)

                                    image


[1] Димитър Хоматиан „Кратко житие на Св.Климент Охридски” - съгласно превода на В.Григорович (1847г.)  http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danailvdimitrov
Категория: Забавление
Прочетен: 658970
Постинги: 302
Коментари: 397
Гласове: 1297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031