Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 11:24 - Украинският депутат Павел Розенко: Имаме абсолютно единна позиция за Източна Украйна
Автор: angpiskova Категория: Политика   
Прочетен: 3332 Коментари: 17 Гласове:
50

Последна промяна: 22.11.2014 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Павел Розенко е депутат от Блока на Петро Порошенко и активен участник в коалиционните преговори.

- Вчера лидерите на 5-те партии, които влизат в украинския парламент, представиха подписаното от тях коалиционно споразумение. Това означава ли, че Украйна е с една крачка по-близо до своето правителство?
- Разбира се, макар коалиционните преговори да вървяха трудно и все още да продължават. Първата стъпка обаче - за създаване на Върховния Съвет на Украйна от новата коалиция, вече е направена.  Петте политически сили, които обединяват конституционното мнозинство от 2/3 в парламента, парафираха коалиционното споразумение. Това е доста обемен документ - около 70 страници с реформите, които трябва да се направят. Естествено, следващата стъпка ще бъде провеждането на преговори за персоналния състав на правителството.
- Преди около седмица премиерът Арсений Яценюк публикува своя списък с конкретни предложения за кабинета. Тази стъпка не беше приета особено добре от Блока на Петро Порошенко. ...
- Ние не казахме, че не ни устройва персоналният състав на кабинета, който предложи Арсений Яценюк. Става дума за това, че списъкът беше огласен без предварителни консултации с нас. А тогава ние работехме само върху коалиционното споразумение, тоест върху програмата и пакета от реформи. Затова предложенията на премиера бяха някак неочаквани. Тоест, преди в публичното пространство да се обявяват някакви имена, трябваше да се проведат преговорите по въпроса. А до тяхното огласяване от страна на премиера преговори по тези въпроси нямаше. Затова тази форма на предлагане на правителство, меко казано, не ни устройваше много.
- Остават ли все пак валидни повечето от огласените в него имена?
- Мисля, че максимум 30-40 процента от имената, които бяха обявени, ще влязат в състава на новото правителство. Персоналният състав на кабинета ще се обсъжда в най-близко време. Досега не са обсъждани кадрови въпроси, говорехме за идеологическите направления и провеждането на реформи. Съставът на правителството е следващият етап от преговорите и е още рано да се каже, че огласените от Яценюк имена ще бъдат в него. И петте политически сили активно ще участват в тези преговори и съставът на кабинетът ще бъде променен съществено.
- Кои основни проблеми остават между коалиционните партньори, които досега не са преодолени?
- Принципно, ако теглим чертата, ние сме изминали по-голямата част от пътя. Все пак реформите, които са фиксирани в коалиционното споразумение, не са никак прости, а и са доста непопулярни. Те няма да повишат рейтинга на политическите сили, които ще подпишат това споразумение. Затова сме доволни, че успяхме да се договорим за ключовите моменти по провеждането на реформите. Разбира се, дейността на коалиция от 5 политически сили няма да бъде без проблеми. Но ние вече имаме опит, докато изработвахме коалиционното споразумение и мисля, че ще успеем да се придвижим напред в същия конструктивен дух и бързо да вземем решението и за състава на правителството, а и в този сплотен дух ще гласуваме законопроектите във Върховната Рада. Основните проблеми явно ще възникват при гласуването на  законите и ще ни се налага да сядаме на кръглата маса неведнъж.
- Кога да очакваме новото правителство? Можете ли да назовете точна дата?
- На 27-ми ноември ще се състои първото заседание  на Върховния Съвет на Украйна. Тогава новите депутати ще получат и конституционните си пълномощия и ще станат народни депутати. Би ми се искало в този ден да бъде огласен и подписан коалиционният договор. Вчера той беше само парафиран от лидерите на политическите партии. След седмица той трябва да бъде подписан от всеки народен представител, който ще пожелае да работи в рамките на коалицията. Затова юридическото оформяне на споразумението ще стане след седмица. Според конституцията, само коалицията има право да издига предложения за премиер и да формира персоналния състав на правителството. Затова има големи очаквания, че коалицията ще бъде създадена още на 27-ми ноември и в най-близките дни след това ще бъдат избрани новите ръководители на Радата, премиера и формирано правителството. Тоест, с днешна дата имаме една седмица, за да проведем ефективни преговори по състава на кабинета. Надяваме се от 27 ноември до 1 декември неговият състав да е съгласуван и утвърден.
- До каква стратегия достигнахте по отношение на Източна Украйна?
- По отношение на Източна Украйна имаме абсолютно единна позиция. Това важи за всички политически сили на страната. Смятаме Източна Украйна и Крим за неизменна част от Украйна и мисля, че и управляващата коалиция, и целият Върховен съвет, и следващото правителство ще направят всичко, за да възобновят юрисдикцията на Украйна върху цялата тази територия. Там днес се води открита война, открито нахлуване на руски войски на украинска територия и затова ние се обявяваме за продължаване на прегорния процес. Обединени сме около позицията, че договореностите от Минск и Женева трябва да се спазват първо от страна на Руската федерация. Целият свят трябва да се обедини в полза на Украйна и да принуди Русия да изпълнява споразуменията, под които стои и нейния подпис. На първо място  - да прекрати огъня, второ, да изведе напълно войските си от Украйна, както да се затвори границата между двете страни и тя да бъде поставена изцяло под контрола на украинските въоръжени сили, може би под мониторинга на ОССЕ, което ще даде гаранции за бързото приключване на конфликта.   
- Като споменахте тази организация, се сетих за друго - украински военни се оплакваха, че членове на Русия от ОССЕ шпионират в полза на федерацията. Ако е така, как ще бъдете сигурен от ползата на такъв мониторинг?
- Не бих искал да навлизам в конспиративни теории. Несъмнено, Русия е член на ОССЕ и руски представители влизат в организацията, която е в Донбас. По принцип нас това не ни вълнува особено, защото огромното болшинство от мисията оценява ситуацията в Източна Украйна обективно. Просто искаме, от една страна, светът да получава точна информация от тази структура за случващото се на Изток и второ, с нейна помощ да възстановим териториалната цялост на Украйна, както и контрола на руско-украинската граница. Все пак основният дестабилизиращ фактор е тази отворена граница и фактът, че огромната част от нея не е под контрола на украинската армия.
- Наистина, трябват бързи действия. Това се видя и след като президентът вчера беше освиркан на Майдана...
- Да кажем, че имаше големи надежди към украинснкия президент. Знаете вероятно, че за първи път в историята на страната президентът получава такъв голям вот на доверие - още на първи тур с над 50 процента. Разбира се, очакванията бяха големи и от гледна точка на възстановяването на мира на Донбас, и за провеждането на реформите, и за промяна в ситуацията. Трябва обаче да бъдем обективни - мирът на Изток не зависи изцяло от намеренията и действията на държавния глава. Русия влезе много сериозно в този конфликт и ситуацията рязко се промени. Затова, да, има разочарование, може би някои искат по-решителни действия, но мисля, че да се упреква президента в бездействие или нещо друго, не е правилно. Ситуацията наистина остава много напрегната, затова емоциите на хората са разбираеми и всичко зависи много от това какви изводи ще си направи властта от последните събития. Колкото по-бързо се случат икономическите и социалните реформи, толкова по-бързо хората ще почувстват, че събитията на Майдана не са били напразни и че Украйна се променя в по-добра посока. 

bnr.bg/horizont/post/100488739/parlamentat-na-ukraina-shte-glasuva-za-novoto-pravitelstvo-na-stranata-do-1-dekemvriГласувай:
54
4Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
22.11.2014 12:57

И Украйна като България - благодатна почва за всякакви интриги и удари под пояса. Все някой нещо "клати", изисква, мрънка ...

цитирай
2. angpiskova - И Украйна като България - благ...
22.11.2014 13:12
tutankhamon661 написа:

И Украйна като България - благодатна почва за всякакви интриги и удари под пояса. Все някой нещо "клати", изисква, мрънка ...За съжаление, да. Макар че те се оказаха по-смел народ от нас.
цитирай
3. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
22.11.2014 14:27

Да беше само това ...!

Както написах на моята стена във Facebook:

" ... Заради вчерашния мач комунисти-съмишленици се скараха помежду си. Едните викат "Давай, Кобра! Набий фашиста Кличко!", а отсреща техни приятели ги упрекват "Я не защитавай герберастката мутра Пулев!"
Да, приятели. Това е резултатът, когато водещата сила се нарича Злоба."

Не ми харесва да го признавам, но е прекалено очевидно - всичко се извърта, всичко се нагажда ....... за да има плюене и да се прави сечено.

Та, смелостта не е единственият недостатък.

цитирай
4. angpiskova - Фараоне,
22.11.2014 14:35
да, трябва да призная, че честността и коректността не са сред най-ценените и разпространени качества на родна почва. Или най-малкото, има особена толерантност към противоположните на тях.
цитирай
5. podvodni - Колкото и д Ви е неприятно ще сде н...
22.11.2014 20:05
Колкото и д Ви е неприятно ще сде наложи да Ви разваля купона и, най-вече, ентусиазъма.
Управляващата върхушка в Киев, може да има единно мнение за Крим и Източна Украйна, но едва ли са отчели мнението на самите жители на Крим и Източна Украйна. Там мислят по диаметрално противоположен начин на Киев. Действителността е най-яркото доказателство за това.
И не бива да се забравя, че Одеският холокост все още е ясен спомен и отворена рана.
цитирай
6. angpiskova - Колкото и д Ви е неприятно ще сде н...
22.11.2014 21:06
podvodni написа:
Колкото и д Ви е неприятно ще сде наложи да Ви разваля купона и, най-вече, ентусиазъма.
Управляващата върхушка в Киев, може да има единно мнение за Крим и Източна Украйна, но едва ли са отчели мнението на самите жители на Крим и Източна Украйна. Там мислят по диаметрално противоположен начин на Киев. Действителността е най-яркото доказателство за това.
И не бива да се забравя, че Одеският холокост все още е ясен спомен и отворена рана.

Така... Може би е време да прочетеш малко повече материали и да видиш какво мислят с днешна дата жителите на Крим за анексията. Ама наистина прочети и не бъди голословен.
Колкото до Одеса-не знам, наистина, следствието не си е казало думата още.
цитирай
7. vmir - В победата на всяка борба за национална независимост и суверенитет
22.11.2014 21:55
има много красота и надежда за целия свят, защото е отхвърлена не само лична тирания, но са победени тирани, които тиранизират невинни хора, а това значи хора, набедени само и единствено, за да бъдат тормозени и държани в унизително подчинение и мизерия. Красиво е, защото негодяите, свикнали да съществуват от прислугване на тираните, са винаги на губещата страна, а това е надежда за всички, които не само на думи подкрепят истината и справедливостта, но и на дело.
Слава на Украйна!

http://ykpaina.blog.bg/politika/2014/11/22/kiev-21-11-2014.1315885
цитирай
8. podvodni - Чел съм и продължавам да чета, даже и ...
22.11.2014 22:51
Чел съм и продължавам да чета, даже и материали които малко хора магат да прочетат.
Но да се спрем на известните факти.
По време на Кримският референдум, участваха 85% от имащите право на глас, според украинската конституция. От тях гласували "ЗА" отделянето на Крим от Украйна бяха 95,5%. Т.е. 4,5 % бяха "Против" или недействителни бюлетини. Но да приемем, че всичките 4,5% са били "Против" + 15% негласували, които също ги прибавяме към тези които са "Против", то общо несъгласните с отделянето на Крим от Украйна възлизат на приблизително 17 до 18%. Към днешна дата да прибавим още 20% които са си променили мнението, то общо несъгласните с отделянето възлизат на 38%, при условие, че онези 17-18% са останали на същото мнение.
Т.е. имаме 62% "ЗА" и 38% "Против" .
Т.е. 38% не означава народа на Крим, но при подбор на вземаните интервюта ( в зависимост от коя медия се взема интервюто), тези 38% могат да станат 98 или 3,8 %.
Предполагам си на ясно как става този фокус?
Друго което съм сигурен, че знаеш е, че аз съм дяволски прав.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Госпожо Пискова,
22.11.2014 23:02
Имам приятелка /б. м. вече казвам позната/ от много години, украинка. Тя твърди, че Украйна се е убедила, че никога няма да си вземе териториите, на които сега има руски войски и поради това Украйна искала да нанесе поражения на Донецк и Луганск по отношение на икономииката на новите автономни републики /б. м. Луганск и Донецк/ за отмъщение. Същата тази жена твърди, че от Русия в тези нови републики се доставя всичко, освен оръжие за руските войски там, но също храна, ток, горива и всякакви стоки. Твърди също така, че през годините 1936/37, когато Сталин уморява от глад между 3 и 7000000 украинци, злината е нищо в сравнение със сего сторената на украинците от Америка. Путин, каза тя никога няма да остави Крим без сухопътна връзка с Русия и никакви санкции или военни действия нямало да променят тази стратегическа линия на Русия. Украинката слага знак на равенство между Русия и Путин. И твърди, че ако Западът така продължава Путин ще пусне в Европа една атомна бомбичка за да ги вразуми.
Същото слушах и от един ррофесор, съветски възпитаник, мой познат от години, женен за рускиня. Той твърди, че Путин е единственият руснак, който държи на Русия и няма да я продаде на Америка, а ако се наложи ще воюва с нея и ще я размаже. За Европа не споменава въобще, защото не я счита за потенциален протиивник на Русия - ако се наложи, Русия ще я смачка за часове.
Пак повдигам темата на глупаците, наричани бетонни глави, за агресивните, наричани промити мозъци, за прикриващите се между тях агенти на двата Центъра, във всякакви разновидности, напр. блогови проститути и за мисълта на Гьоте: Всеки народ заслужава ръкводителите си.
цитирай
10. ykpaina - До podvodni
22.11.2014 23:15
podvodni, определено не си в час.
цитирай
11. vencivaleri1951 - Да се отрича че в т нар Нова Русия, а още повече Крим и Севастопол преобладаващия етнос
23.11.2014 10:28
е руски не е интелигентно занимание. Лесно е да се погледне в Гугъл, да се прочете сакъв е демографския профил на населението, историята на съответния град, област . Лесно е да се провери от кога датира наименованието Нова Русия и защо. Ще дам следния пример:
На мой познат/състудент/ фалира киносалона на съпругата му малко след " Оранжевата революция". Те живеят в Симферопол. Причината е, че украинското правителство издава указ във връзка с езика. Дублират се всички филми на украински-дори руските. В "поделените" демографски райони няма проблем, хората знаят и двата езика, но в Крим, Севастопол и Донбас например престават да ходят на кино и не защото протестират, а защото не знаят езика. Същият конфуз става и в администрацията на тезирайони и особено в съдилищата. Нито има достатъчно адвокати, нито достатъчно магистрати знаещи украински, а пък истци и ответници често не могат да разберат зададените им въпроси. Дори татарското население което априори по исторически причини не долюбва руснаците /зарад депортацията от Крим/ не знае украински от една определена възраст. С това не искам да кажа , че референдумите и проведените избори са юридически издържани/ по скоро не са/, но въпреки ненормалната обстановка на провеждането/не по нармални бяха изборите за Радата/ и обстановка волеизлиянието едвали щеше да се отличава кай знае колко ако бе направено и от Киев Ако се върнем на исканията на тъй наречените сепаратисти и отделили се вече области.
Севастопол искаха да си избират кмет-за незнаещите кметът там се назначаваше от Киев!? Крим искаха по широка автономия-тоест приходите да остават на място, както и някои длъжности да бъдат изборни. На донбасци исканията за самоопределение бяха по скоро икономически. Тоест искаха децентрализиране каквото в Еврпа е норма. Почнаха да ги избиват за тези искания. В одеса където Ангелина "чака следствието" бяха избити по най брутален и жесток начин предимно младежи. Тоест стигна се до косовския вариант-невъзможно съвместно съжителство
цитирай
12. vencivaleri1951 - продължение
23.11.2014 11:03
Ниската избирателна активност за Радата също говори много, особено ако я разгледаме по райони. При толкова политизирана обстановка вот под 50% на практика си е блам.
Както виждате аз не говоря за виновни. Бих казал няма невинни. Бих казал, че Путин е най виновен защото е по силния и вместо да си гледа фигурното пързаляне в Сочи трябваше да се вгледа по внимателно и причастно в събитията в Украйна защото тези събития сега му струват милиарди, стават все по кървави и излизат от контрол.Нищо не пречеше Янукович да постави на вот въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС със всичките ЗА и Против а неда се "люшка" между Брюксел и Москва. Руските тайни служби концентрирайки се в Сочи зарад евентуален атентат проспаха Киев, а както признават янките 5млрд долара са "хвърлени" само в 2013 та по посока откъсването на Киев от Москва . Тоест самоувереността на Кремъл и по скора на президента Путин са в не малка степен причина за сегашните събития.. От тук на татък като че ли няма полезен ход. Нито Путин има такова влияние в Източна Украйна за да каже приберете оръжието и каквото било , било, Нито Порошенко може да спре тези които го доведоха до властта-нещо повече. Върлеки , че десен сектор нищо не взе на изборите то техни представители са овластени несълзамерно с вота им, на Националната гвардия се дават непрекъснато бонуси... Тоест не президентите "правят" събитията , а събитията ги "теглят " след тях. Боя се, че военните действия няма да спрат скоро, боя се, че ще обхванат и нови територии.
И мисля, че е необходимо да се разговаря за събитията, но не по начина който го водим. Това не е заяждане на тема "ЦСКА -Левски"/то на тема Левски няма как и да се заядеш вече:)/, а разговори за събития където загиват хора...много хора. За големите държави и управниците им тези хора може би са статистика, но ако ние искаме да бъдем и останем човеци трябва да сме съпричастни към болката и страданието на жертвите от това безумие. Никой не върви на смърт за удоволствие!
цитирай
13. vmir - За първи път чувам, че незнанието на местния език било основание
23.11.2014 11:25
да обявиш земята, на която са те допуснали, за притежание на чужда държава. Чак сега разбрах защо руснаците у нас по времето на комунизма никога ни си правеха труда да научат и една българска дума. Значи просто Рейгън е изпреварил зелените човечета да плъзнат и у нас, за да гласуваме и ние с 99% за статут на Задунайская Губерния. Следователно - голямо БРАВО на Рейгън!
цитирай
14. vencivaleri1951 - Вмире, защо ниога няма и опит за конструктивност в твоите коментари
23.11.2014 14:46
[quote=vmir]

или постинги. Оставам с впечатление , че епистоларните ти движения единствено създават у теб самочувствие , което иначе е загубено няъде в битието ти.
На коментара ти:
Руснаците не са били "допускани" както се изразяваш , а са си били от векове там. Всички тези градове /отначало крепости/ в Източната и Южната част на Украйна са създаени от руски военачалници и предприемачи и утвърдени от Руски императори. Украйна като такава съществува след 17та година с указ на НАРКОМа с подпис на Ленин. Преди това названието е Малорусия, а Източната и част Новорусия. Така , че не става въпрос за гостоприемство.
Моите коментари в постинга не са за и против някога, а са твърдо против овластените и в Русия, и в Украйна и в Западните страни допуснали насред Европа подобна касапница.
И когато искаш да разбереш причината за някакъв конфликт, дори и семеен би трябвало да се вслушаш и в двете страни. Аз разбирам чувствата на украинците например. Те казват. Да тези земи са били някога руски, населението предимно руски етнос но тези земи са от деситилетия украински, ние сме влагали средства и труд за развитието им, за образование, здравоопазване и проче. Има хелзинги , има договор от 97ма и ново кроене на граници не приемаме. Това е много силна теза.

Не по слаба е и обратната. Да, ние сме в Украйна, но никой не ни пита през 17та, през 97ма къде да сме. Ние сме руснаци, а се гласува законопроект който общо взето ни позволяма да общуваме на руски единствено битово. Ние правим над 30 % от брутния продукт, а ни се връща най-малко от бюджета. Нашият град Севастопол е в центъра на Европа, град с История, град с образовано и културно население, а нямаме право да избираме кмет дори. Не долюбваме и ние одеситите, но чак пък да ги палят...

Твоят коментар за трагедията в Одеса беше " Тази бременната , чий го дири там където има конфликт?"
Моят коментар беше и е " Няма ситуация която да оправдава убийството на когото и да е...Тем баче/укр/ на непразна жена.
цитирай
15. vmir - 14. vencivaleri1951 - Вмире, защо ниога няма и опит за конструктивност в твоите коментари
23.11.2014 21:21
Добре, ето ти опит за конструктивност: Не се и съмнявам, че ако се наложи, ще ми обясняваш до второто пришествие защо Крим и Източна Украйна трябва да са руски. Да, ама когато има документ, този спор е безсмислен. Освен, ако собствеността не е придобита с измама. А измама е да въведеш някого в заблуждение, за си набавиш облага. Е, питам аз, не е ли измамник оззи, който е подписал договор, а после се прави, че договор няма? Защо е подписвал, освен за да въведе другия в заблеждение, че въпросът е решен, и после да му обсеби труда и собствеността? Няма национален закон, който да не третира такова нещо като престъпление. Да би да намираш за констрективно да се правя, че не съм чувал за закон? Има закони и то от древността още. И няма закон, който да не защитава правото на собственост, защото собствеността е фундамента, върху който се надгражда всичко останало в човешкото общество. А ти вероянто искаш твоето да си е твое, но останалото да е общо, което не е общество, а джунгла.
цитирай
16. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
23.11.2014 22:34

Няма да се оправи тази държава, докато има боклуци като Tit и Икономиста.

Тя – неграмотна, необразована, по сто пъти редактира коментар след консултация с Google за правописните грешки. Hа моменти дори го удря на диалект, което означава, че е скарана с книжовния български език. Затънала до гуша в кредити и сега търси причина да не ги изплаща. По какво се различава от кредитните милионери? Не по скpупули и честност, а само по размера на изтеглените суми. Hе е взела повече, защото не са й дали, иначе би се възползвала – доказва го това, че е взела всичко, което са й отпуснали, без да мисли за връщането. Следователно е също толкова мръсна като кредитните милионери, но без да е милионер. Черна душица, която иска да открадне, но не знае как.

Икономиста – мошеник, който се хвали, че е правил мръсотии на хората. Tакива като него са били доносници на Държавна сигурност. Следователно той няма право да говори, че някакви други били доносници, защото е същият. Неграмотен и глупав, но с мнение за неща, които грам не разбира. А като пробва да пробутва английски думи, изписани с българската азбука, направо падам от смях. Ако отиде в друга държава, няма да знае как хляб да поиска.

По нормалните държави такива като тях много бързо разбират какво означават белезници и решетки.

цитирай
17. angpiskova - Фараоне,
24.11.2014 11:20
в тези два случая, както и в подобните, решението е пълен игнор. Аз лично не виждам смисъл да си губя времето в приказки за тези.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angpiskova
Категория: Политика
Прочетен: 1319152
Постинги: 618
Коментари: 13552
Гласове: 29616
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031