Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2014 21:13 - Защо, господин президент?
Автор: angpiskova Категория: Политика   
Прочетен: 4392 Коментари: 29 Гласове:
56

Последна промяна: 13.11.2014 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Веднага бързам да се дистанцирам от махленския език на някои пера - думи като "олигофрен" може да са вървежни на пазара или на масата, но в никакъв случай не са еталон за журналистическо майсторство, нито средство за убеждение в правотата на тезата. Нали, г-дата Дачков и Симов?
  Както обаче и да го погледнем, президентът сътвори гаф и то чутовен. При това за  версия, за която не се искаше много въображение. Просто трябваше да се отчете, че има живи свидетели на прехода и на придружаващите го събития.
 10-ти ноември помня много добре. Денят си беше ден като ден - поне до вечерта, когато се отзовах в една голяма компания пред столичния ресторант "Кристал". Дръпна ме един познат с думите:
- Отивам да празнувам с целия български народ.
- Какво да празнуваш?
- Подал оставка, бе!
 Повече не ми беше нужно - разбрах кой я е подал и от къде. Новината ме изхвърли с два отскока нагоре - много се надявах да чуя това, но не вярвах, че ще се случи така внезапно.
  Истината е обаче, че нямаше никакви митинги и шествия, а новината беше съобщена в късните емисии на радиото и телевизията /които тогава бяха единствени, освен руския телевизионен канал/. Същото важи и за последвалите няколко дни, освен че може би се бяха увеличили хората, попрекалили с градусовите напитки. Така беше отпразнувана новината - страхът сковаваше все още хората и то силно.
 Не мога да се закълна, че помня датите на двата първи митинга, но хронологията съм запомнила достатъчно добре, както и мястото на тяхното провеждане. Този на СДС беше анонсиран не особено гръмогласно пред храм-паметника "Александър Невски". Ден преди него обаче неочаквано се проведе един друг, пред Народното събрание, който по-късно се оказа, че е целял да изпревари вече обявения. Някой от ораторите пред "Ал. Невски" нарече организаторите му "разбрали накъде духа вятърът, пожелали да постелят пътека пред новата власт".
 Та, именно на този, по-ранния митинг, се видяха лозунгите, за които президентът Росен Плевнелиев твърди, че са направени от него и неговия приятел. /Спестявам съдържанието им, достатъчно са разпространени по социалните мрежи/. Аз лично не помня да съм видяла такива лозунги пред "Ал. Невски", нито да е имало оратор с име Росен Плевнелиев. И, боя се, не само аз. Тоест, ако това е вярно, излиза, че държавният ни глава е бил на митинг, свикан от тогавашната БКП.
 Хванат в първата, меко казано, неточност, президентът се опита да замаже гафа с това, че не помни датите. Може би, но хронологията на събитията помня не само аз. Както и кога Плевнелиев се появи на сцената изобщо.
 С написаното искам изрично да кажа, че не променям позицията си. Но не смятам, че е редно да мълча, когато един лидер, пишещ се за неин изразител, говори неистини. Мисля, че ако беше казал откровено: "Да, бях на митинг, организиран от БКП" още първия път, когато обявяваше до буква съвпадащото съдържание на лозунгите със снимковия материал в социалните мрежи, щеше да бъде посрещнат с повече разбиране. Отколкото след заплитането във второто си обяснение.
 
  
 
Гласувай:
63
71. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
12.11.2014 21:37

Според мен е объркал датите. Може да е бил преуморен. Hие не знаем на какво напрежение е подложен един президент.

цитирай
2. angpiskova - Според мен е объркал датите. Може ...
12.11.2014 21:42
tutankhamon661 написа:

Според мен е объркал датите. Може да е бил преуморен. Hие не знаем на какво напрежение е подложен един президент.Фараоне, има удивително съвпадение между текста на лозунгите, които президентът цитира и снимковия материал на колегата от "24 часа". А това не говори за преумора.
цитирай
3. tutankhamon661 - angpiskova
12.11.2014 22:02
Както е объркал датите, по същия начин може да обърка текста.

Виж сега, нямам представа защо го е казал. Просто изказвам предположения.

Затова и не коментирах на твоята стена във Фейсбук - като нямам мнение, просто си мълча.

цитирай
4. angpiskova - Както е объркал датите, по същия ...
12.11.2014 22:39
tutankhamon661 написа:
Както е объркал датите, по същия начин може да обърка текста.

Виж сега, нямам представа защо го е казал. Просто изказвам предположения.

Затова и не коментирах на твоята стена във Фейсбук - като нямам мнение, просто си мълча.Виж, има някои неща, които пораждат въпроси:

- Как така не си спомня датите, а помни текста на лозунгите толкова точно?
- Като помни текстовете така добре, как така не си спомня на кой точно митинг ги е носил?
- Носил ли ги е наистина или пък просто някой пиар ги е видял някъде в архивите и му е прошепнал "правилния отговор" на зададения въпрос?
цитирай
5. getmans1 - Странни гафове стават около президента ...
13.11.2014 00:51
... редуват се силни и достойни изказвания и заявени позиции с елементарни гафове.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Ангелина!
13.11.2014 00:52
Права си, разбира се, че някой му е пришепнал!
Той не може да каже две думи свободно, без да чете от листче, как така ще сътвори лозунг. Трябва някой да му даде текста. Едва ли обаче е имал тази привилегия тогава
А пък ако е преуморен има начини, да си подаде оставката и да дойде някой, който не се уморява толкова лесно от бездействие
Защото реално каква работа има президентът?!
В Щатите президентът е и министър председател-премиер
На 50 държави като нашата, някои значително по-големи
Ние имаме и президент , и премиер Освен някои представителни функции , главнокомандващ на армия без войници, ,да връща закони на НС, които то след това безпрепятствено си гласува, каква друга отговорна работа има? И това е институция с огромен бюджет Разбира се , тук вината не е негова
Лека нощ!
цитирай
7. vmir - На 10-ти ноември няма как да е имало митинг.
13.11.2014 00:59
Първия митинг беше на 18-ти ноември, следващия - на 10-ти декември и т.н., когато май току-що беше учредено СДС, когато никой още не знаеше какво е спонтанен митинг, на който хората са отишли доброволно. От дистанцията на времето може да изглежда като незабавна реакция на случващото се. Плевнелиев не е твърдял, че е говорил на митинга, а само какво са призовали с плакати. Дори да е бил на митинг на БКП преди 18 - ти ноември с тази плакати, какво от това, след като дори не е имало още СДС и прочие, и какво лошо в това, че е искал ограничаване тоталната власт и посегателствата на БКП?

Аз съм запомнил датите и дори изказвания на някои от ораторите, защото не правил или носил плакати и ми беше много по-интересно да чуя другите, но ако бях писал плакати, щях да помня повече тях, както помня и първите си писани призиви, но не помня датите, когато съм ги писал. Емоционалната памет е основата на всяко припомняне и е най-силна, защото е израз на собствените преживявания и вълнения, а фактите и датировките са общи и затова лесно се бъркат.
цитирай
8. dinkov - Динков
13.11.2014 02:49
Не съм адвокат или клакьор на българския президент. Той по презумпция трябва да си ги има достатъчно. Определения като "олигофрен" за български президент който и да е той е просто тъпичко. Ами ако президентът ни е "олигофрен", а народа го е избрал, народа какъв е ? А ти си част от този народ, дори и да не си гласувал за него. Следва, че и ти си "олигофрен". А конкретно за гафа, мисля, че важно е съдържанието, а не случайно изпуснато нещо.
Ицко
цитирай
9. kaizer - Пискова, всички демократи сте т...
13.11.2014 02:56
Пискова, всички демократи сте такива като президента, без връзка с реалноста. Бил той, милия на протести, колкото аз на Марс.
Говори ги пет за четири, демократ е все пак.
цитирай
10. pesho - По-лоши от комунистите били пре...
13.11.2014 07:56
По-лоши от комунистите били пребоядисаните комунисти-тоест всички лидери на т.нар.дясно в България
цитирай
11. batogo - !!!:))) Поздрав!
13.11.2014 09:02
Никой не е съвършен... Всеки е допускал гафове от тоя род... Въпросът е когато гафовете се сложат на везната, от другата страна на която са добродетелите, съзиданието и отговорността, тези гафове да нямат тежест... :) Нека не им придаваме излишна тежест, защото и това е не по-малък гаф!
цитирай
12. angpiskova - Добро утро,
13.11.2014 09:50
пуснах и два коментара от онези на "правилните" сили, за да се види разликата в начина, по който те и ние водим спора. Изтрих само един фатмак, който ме приканва да ходя пред американското посолство. Бих искала да му припомня, че там наскоро бяха неговите хора и за огромен всеобщ срам, развяваха знамена на чужда държава.
За да не бъда голословна, ето ви линк към "събитието":

https://www.youtube.com/watch?v=bzCj2sFyCHw&feature=youtu.be

цитирай
13. podvodni - Защо ли? Защото, нашто скъпо пре...
13.11.2014 11:55
Защо ли? Защото, нашто скъпо президент в последно време доби огромно самочувствие като, двигател, катализатор и "крайъгълен камък" на редица събитията от последните 2 години. Изказването за 10-ти би следвало да се превърне в леледовата песен на дълго граденият от него демократично-либерален образ.
Т.е - да бъде по-католик от папата.
Да де, ама не!
Именно стремежът към величие в комплект с нетърпението обуславя и допуснатите грешки на наш Росенча.
Тези нещица и сега изиграха лоша шега на президента.
Бил ли е на митинга организиран от БКП?
Бил е, защото като кадър от бившето партийно ръководство ( комсомолски секретар) е бил длъжен да бъде "ярък пример за широките народни маси". Пождготовката на такъв митинг в онези времена не е било никак проста ръбота. Все още партията и ДС държат всичко под строг контрол. В това се включва и изготвянето на въпросните плакати.
На митинга са присъствали и хора излезли по собствена воля и убеждение, напълно спонтанно. И едва ли някой от тях си спомня какви плакати са се развявали на този митинг. Но тези които са били в системата на самото организиране на митинга, ясно си спомнят доста от подробностите. По всичко личи, че младият, тогава, Росен Плевнелиев е участвал в изготвянето на въпросните плакати. Просто си спомня конкретните задачи които е изпълнявал около организирането на този митинг.
цитирай
14. анонимен - НЕКА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ ПОНЕ НЯКОИ ОЩЕ ПОМНИМ, ВСЕКИ ПО СВОЕМУ, НЕЩО ОТ "ОНОВА ВРЕМЕ",
13.11.2014 11:59
ИЛИ СЕ МЪЧИМ ДА НЕ ГО ЗАБРАВЯМЕ.

ЗАЩОТО "ДРУГИ" НЕ САМО, ЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА НЕПОМНЕЩИ, НЕ САМО, ЧЕ НЕИСТОВО СЕ МЪЧАТ ДА ЗАБРАВЯТ, НО И НАГЛО НИ ВТЪЛПЯВАТ ДА ГО ЗАБРАВИМ И НИЕ.

ВРЕМЕТО НЕУМОЛИМО ИЗТРИВА ДАТИ, ТУШИРА ЧУВСТВА, НО СПОМЕНИТЕ, ДОБРИ И ЛОШИ, МАКАР И ИЗБЛЕДНЯВАЩИ, НИ ПРЕСЛЕДВАТ ДО КРАЯ НА ДНИТЕ НИ .
цитирай
15. tropik - Поздрав за позицията...
13.11.2014 12:56
Въпроси трябва да се задават. След КОЙ, идва времето за въпроса ЗАЩО?

Но г-н Плевнелиев, със обремеността си на активен комсомолски деятел и отроче на номенклатурно - комунистическо семейство, би следвало по скромно да пердаши разделителните линии "демократи - комунисти".

Важно е разбира се да се знае истината за комунистическият режим, но е важно и тези, които с менторски тон раздават оценки, да се поглеждат преди това в огледалото.

Иначе стават смешни. А на хора на държавни и властови позиции е вредно да им се смеят!
цитирай
16. tutankhamon661 - leonleonovpom2
13.11.2014 13:00

Тъй като споменаваш преумората, явно е заради първия ми коментар. Затова нека да ти напомня, че няма как един президент да не е преуморен. Също така през главата му преминават толкова много информация, толкова много различни неща, думи, новини - колкото аз и ти изобщо не можем да си представим. Достатъчно е дори само това, че цялата държава зяпа него и разни интриганти опитват да му измислят какви ли не “прегрешения”.

Ако не знаеш, да ти припомня: само известността носи такова напрежение, което е способно да направи човека алкохолик или наркоман. Ние не можем да си го представим, защото не сме в неговото положение.

Колкото до бележките, няма държавник, на когото да не ги пробутват. Всеки има такъв екип. Включително Путин. Дай да не го представяме като нещо “уникално и злепоставящо президента”! А и да не забравяме, че след като има хора, хвалещи забавните изказвания на Тодор Живков, чиято единствена конкуренция в дисциплината е Димитър Пенев, всичко останало бледнее.

цитирай
17. angpiskova - Благодаря на
13.11.2014 18:02
всички коментирали. Към съмишлениците ми - ние сме по-различни от другите, защото можем да посочим грешките при нас, когато се случат. Ако не ги изговорим, следва резултатът от дейността на доктора, който казва, че си здрав, докато гангрената те разяжда и накрая..убива. Не се покланяме на силните на деня, само защото са от нашите, независимо дали грешат или ни говорят неистини. Нито обливаме с обиди, заплахи и компромати опонентите, а си служим с доводи.
цитирай
18. kostadin - Че то всички комунисти знаят, че ...
13.11.2014 18:09
Че то всички комунисти знаят ,че отначало има грешки на растежа ,а после само растеж на грешките Човек расте до около 25 -28 години след това му остават само грешките.Ангискова е вода не напита -вярвайте й ,ако можете и докато можете!
цитирай
19. angpiskova - Никога не съм
13.11.2014 18:16
твърдяла, че съм безгрешна. Само че между мен, Костадин и Костадиновци има една основна разлика - аз не нападам по каруцарски и неграмотен начин опонентите си, а и мога да посоча моите грешки и грешките на съмишлениците ми, когато ги има.
цитирай
20. tutankhamon661 - angpiskova
13.11.2014 19:34

Какво му се чудиш на Kostadin? Нали знаеш, че всеки селски цървул е убеден: знае повече от по-известните, по-богатите, по-преуспелите в живота. За да оправдае защо разполага единствено с голи думи и нищо на практика, е измислил глупостта “Богатият задължително е откраднал, а бедният задължително е честен”, което няма нищо общо с действителността. Знам както сравнително заможни и честни, така и бедни, изгарящи от желание да откраднат, но незнаещи нито откъде, нито как. За последните остава само лицемерието. Идва им да зареват с глас, като споменеш примерно Бил Гейтс – милиардер, забогатял абсолютно честно. Естествено, за него също разправят измишльотини, опитвайки да омаловажат успеха му, но от това джобът им HE се пълнииииии .......

Не знам дали си забелязала, че в този сайт разни типове пробутват своята “велика” история. Кой можел да стане премиер, кой политик, кой научен работник .... Hаправо го молели да приеме, но той - не, не и не. Познай защо? Бил честен. Ето тези “честни” са истинската заплаха за България.

цитирай
21. angpiskova - Ами, Фараоне,
13.11.2014 19:37
тук поне лъсва и грамотността, и общата култура, и възпитанието на всеки.
Останалото е мълчание:)
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, фараоне!
13.11.2014 19:51
Коментар 16-ти по ред!
Първо не искам, който и да е било, да ме заменя за комунист
Повтарям, такъв комунист никога не съм бил, както и комунист също Който не вярва да провери!
Да ,бях в комсомолското ръководство на гимназията, защото знаеха, че на мен може да разчитат Например, когато на Трети март в десети клас трябваше да изнасям доклад пред всички, като за това научих два часа по-рано Станала грешка-казали ми за 8-ми март Учителката по история избяга-сигурен провал Поисках да ме освободят само от един час-преди голямото междучасие Бях на 16 години Мечтаех да уча дипломация Зарових се в библиотеката Шипка, нищо друго Нямах време да пиша
Говорих през цялото голямо междучасие Гледах стоящите пред мен Слушаха като омагьосани за подвига на опълченците Изпратиха ме с аплодисменти
Не четях, гледах тях Случайно, нямах избор!
Благодаря ти, вдъхнови ме! Следи написаното от мен!
цитирай
23. getmans1 - В конституцията ни е заложен един капан ...
13.11.2014 22:19
... примерно, че президента е „баща на държавата“ и край него трябва да има хора от „всички“ т.е. да имитира, единството ни.
Глупости на търкалета и ги виждаме почти на всеки всенароден празник, аз си мечтая за президент който излеза пред камерите и казва, .......... „това е МОЕТО мнение, не на моите съветници и сътрудници“.

Ако сте забелязали и ако сте честни ще забележите че за 25г. „ДЕМОКРАЦИЯ“, гафовете са на само „демократичните президенти“:
- единия като кво да кажем за него казваме, че ядял „фафлите“ по дължина.
- другия, пък ... по височина.

От четиримата до сега познайте кой, КОЙ е най-правилния??????????????

За предпочитане е, президента да се „обзаведе“ със съмишленици а не със „съветници в името на на народа“.
Примери, БОЛ !
цитирай
24. tutankhamon661 - leonleonovpom2
13.11.2014 22:28

Здравей и на теб! Pадвам се за вдъхновението – често действам така на хората, ха-ха.

Трябва да кажа, че съм изненадан от сравнението. Аз също съм говорил пред хора – примерно в училище, в час по каквото избереш. Нито моето, нито твоето е същото като реч на президент. Въобще работата не опира единствено до самата реч.

А и не е хубаво да се сравняваме с президента. Tой може да не стои над закона или друго от сорта, но определено не е обикновен гражданин. Hека си го кажем: с добро или лошо Плевнелиев ще остане в историята, а аз и ти – няма. Следователно е нещо повече от нас. Не е обида – както виждаш, посочвам и мен. Това е реалността.

цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, фараоне!
13.11.2014 23:21
Не се обиждам и не се сравнявам с него!
Но все пак и той е човек!
Но виж, мога да го сравнявам с Обама и там разликата е космическа, в полза на Обама
Всъщност не става дума за сравняване мое или на който и да е друг с президент , а за спазване на елементарни от психологическа гледна точка правила за поведение пред аудитория
По-скоро въпросът е, защо президентът не спазва тези правила и къде са съветниците му, тяхно задължение е?!
Описани са от КАРНЕГИ, НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ОТКРИВАТ ТЕПЪРВА
Впрочем пуснах материала и съм обяснил според мене причините за разликата
В това за историята си прав , важно е обаче как ще влезеш в нея
Няма да цитирам имена Прадядо ми , на времето бил помолен от известен и днес писател да предаде спомените си за въстанията и войната Да, но по време партизанските борби се скарали жестоко Писателят му казал, че той няма да влезе в историята Дядо ми отговорил, че той ще влезе, но бит и му забил здрав шамар Физически и външно удивително прилича на Вазов
Да, унищожил му ръкописа и не е влезнал в историята Костваше много усилия на родителите ми донякъде да възстановят името му
Така, че важно е все пак как ще влезеш в историята Хрушчов влезе например със свалена обувка , удрящ с нея по катедрата и с подарено бомбе на американски работник, Никсън с Уотъргейт и така нататък!
По-важно е да си човек, историята се пише и пренаписва Днес си герой, утре герой- но паднал!
Приятна вечер!
цитирай
26. schumpov - За какво е писнала шарена гайда п...
16.11.2014 15:16
За какво е писнала шарена гайда пискова.Дали щото е майсторка или щото е чИтачка на новини или пък не е махленске к. Та този чутовен президентски гаф е несравнимо по-чутовен от голям шлем или от убедеността , че комунизмът си отишъл. Всичка щеше да е вярно , ако ги нямаше комунистите , а ги имаше журналистите.
цитирай
27. angpiskova - Шумпов или както
16.11.2014 17:58
там се казвате - поздравления! Когато публикувах постинга си на 12.11, влязохте като Халеевата комета, за да сложите минус. 4 дни ви трябваха, за да измислите този коментар:)

15:04 - schumpov

Още веднъж голямо браво за скоростта на реакцията и висотата на грамотността и интелекта, които сте вградили в него!
Впрочем, аз наистина чета новини, но всеки знае, че правя не само това. Най-малкото блогът ми е пълен с авторски материали, ама кой да види по-далеч от носа си:)
цитирай
28. batogo - !!!:))) Ето такава позиция прави един президент достоен за уважение и никакви изсмукани от пръстите гафове не могат да засенчат честта на името му:
18.11.2014 07:12
Никой български президент от 1944 година насам не е заставал така открито срещу комунизма и – о, ужас! – срещу Русия!

Имаме си президент антикомунист! Залисани в ежедневието си и затънали до гуша в клоаката на червената мафия, те подминават почти индиферентно това явление. Да припомним изявлението му в интервюто за германския вестник «Франкфуртер Алгемайне Цайтунг»: РУСИЯ Е ЕДНА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА И АГРЕСИВНА ДЪРЖАВА. РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА ИМА ПАРТНЬОРИ, А НЕ ВАСАЛИ И ПОДАНИЦИ. В СВЕТА НА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН НЕЩАТА СА ВСЕ ОЩЕ КАТО В 19-ТИ ВЕК, КОГАТО Е ИМАЛО ГОЛЕМИ СИЛИ И ПЕРИФЕРИЯ КОЯТО Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОДЧИНЯВА. ОТ ТОВА ПРОИЗТИЧА ЕДНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ИСТОРИЯТА, КОЯТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ЕВРОПА И НА НЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ...»
цитирай
29. leonleonovpom2 - Принципно си прав, Огняне!
20.11.2014 22:56
Не знам защо, може да съм мнителен, но в същото време имам особено отношение, когато бивши комунистически и комсомолски кадри с нечувано настървение громят комунизма
И нарочват други за комунисти След като с пълни шепи са ползвали благата на комунизма
А това му изказване от дипломатическа гледна точка е също гаф!
Какво печели България от него? Остра реакция от страна на Русия От нея няма как да капитализираме нещо при това положение , колкото и да се гневим, но от някой друг можем ли?!
Като се предприемат такива ходове, дори и да са основателни, трябва да се мисли как ще рекушират те върху страната, която представляваш Да допуснем ,че е поръчка. Пак е грешно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angpiskova
Категория: Политика
Прочетен: 1319152
Постинги: 618
Коментари: 13552
Гласове: 29616
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031