Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2014 10:45 - Изборите за Велико Народно събрание и опита им за провал-1886 година
Автор: angpiskova Категория: Политика   
Прочетен: 2548 Коментари: 12 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  "Скандалът и тук /в Дупница/ биде започнат от русофилската партия. Той бе скроен отпреди няколко дена. От околните села бяха доведени още от вечерта най-буйните хора, на които беше дадено наставление как да действуват. Планът се изпълни точно. На часа осем сутринта, когато се съставляваше бюрото, селяните, събрани наоколо, почнаха да дигат шум и да викат: "Нечеме избори! Сакаме Русия". Народният представител Грънчаров стана да възразява; в това време тълпата, предвождана от агигатори, отиде да нападне участъка, дето неколцина русофили бяха арестувани. Първия път стражарите успяха да я отблъснат, но тя се повърна пак, въоръжена със сопи, с камъни, с револвери, нахълта в участъка със сила, грабна арестуваните и ги доведе триумфално на изборното място. Между туй Грънчаров се вдигна пак да държи речта си, но тълпата не искаше да слуша никакви увещания и заглушаваше думите му. Дрезгавите гласове на агитаторите ревяха: "Нечеме старите депутати. Те правиха война със сърбето и сакат сега да се биеме с Русия. Заради ним плащаме данъци, а Русия данък не взима". Разярена, тълпата нападна сега бюрото, чупейки каквото й паднеше на ръка. Членовете на бюрото избягаха: някои се скриха в околните къщи; други се пръснаха по лозята. Едно отделение от десет войници довтаса след това, но тълпата ги посрещна с камъни, принуди ги да отстъпят. Тогава тя се упъти към участъка. Стражарите я посрещнаха с няколко залпа, дадени във въздуха: това я ожесточи още повече, без да я уплаши. В участъка тя намери околийския началник Димитров, почна да го бие, смъкна го на улицата. Тук стотини ръце се спуснаха да го разкъсат, викайки: "Дръжте го бре, още не е псовисал!" Полумъртъв, доведоха го до телеграфната станция, качиха го горе, пак го свалиха. Ужасната процесия продължи сетне към реката. Хванаха Димитрова за краката и го повлякоха. Той бе вече в безсъзнание. Униформата му бе раздрана; от всички страни на тялото му шуркаше кръв; главата му бе разглобена: тя отскачаше по калдъръма и мозъкът се пръскаше по улицата. А тълпата, полудяла от яростта на разрушението, ревеше: "Да живее руският цар!" Когато стигнаха до каменния мост, тя хвърли своята жертва в реката. Някой забележи: "Още не е умряло проклетото куче!". Но той бе вече издъхнал. Почнаха се сега гаврения с трупа. "Как си, г-н началник?" - викаше един. "Русия нечеш, а?" - подхвърляше друг. Трети се оплакваше: "Изедохте ни веке! Оня ден финансовият ни зема 150 гроша. На сега левове!".


Симеон Радев, "Строителите на съвременна България", II-ра част, стр. 358-359


ПП. За да не се повтарят такива неща, аз ще гласувам утре.
Гласувай:
38
31. tutankhamon661 - angpiskova
04.10.2014 11:02

Затова падам от смях, когато комунист се пише за патриот.

Какъв патриот бе, щом те интересува само да слугуваш на Русия?

Продажни твари. Гнус ме е от тях!

цитирай
2. atila - А бе гласувай за точно русофилските ...
04.10.2014 11:09
А бе гласувай за точно русофилските партии бе, и стига сте ни проглушавали ушите, че който не гласувал, нямал право да се обаждал. Гласувате за едни и същи руски осрани задници вечно, а след това, ама защо нищо не се оправя, ама защо все излъгани оставаме. Втръснали сте до безумие, а стига вече.
цитирай
3. angpiskova - Затова падам от смях, когато к...
04.10.2014 11:09
tutankhamon661 написа:

Затова падам от смях, когато комунист се пише за патриот.

Какъв патриот бе, щом те интересува само да слугуваш на Русия?

Продажни твари. Гнус ме е от тях!Има една още по-срамна част от българската история, когато русофили в Цариград са искали окупация на Източна Румелия от турски войски, уж за да ги отърват от тираните в България. Ето какво пише Радев по този повод: "Неприличието на това поведение възмущаваше крайно всичките европейски дипломати в Цариград. Всички посолства се затвориха като по един мълчалив заговор за тия самозвани пълномощници, които вадеха отечеството си на търг пред Силите. Само Нелидов /руският посланик в Турция-б.а/ ги прие веднъж, но с голяма хладнина. Той се задоволи да им определи заплата - по 13 лири на месец - и повече не пожела да ги види: чувството му на руски патриот, подписът на когото личеше под договора за Санстефанска България, се бунтуваше срещу недостолепната врява, с която тия клиенти на Русия искаха помощта на турските войски".

Та...такива ми ти работи:)
цитирай
4. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
04.10.2014 11:36

Идея за червените фантазьори

До момента знаем, че Левски се е борил с турците, но имайки предвид съновиденията и халюцинациите на червените шамани, мисля че е крайно време да го срещнат ...... с фашистите ....

цитирай
5. анонимен - А след това ...............
04.10.2014 16:22
Сетне побеснялата сган тръгна да дири другите врагове на Русия.........
Тълпата ги намери на тавана, хвърли ги на пода с главата надоле и ги доби със сопи. На Грънчарова забиха ножове в главата, разпориха му корема. ......
Ужасното дело трая три часа.
Сетне настъпи пълна анархия.Тълпата обикаляше улиците, сеейки ужас по пътя. Почна се пиянство, завиха се хора. Никой не смееше да вдигне труповете. ....
Чак привечер пристигна от Самоков един ескадрон и въдвори ред. На другия ден се почнаха арести, но главните виновници бяха избягали. Повечето от тях можаха да се домъкнат в София; тук вече се скриха в руското агентство.
------------
Съдебното следствие установи това напълно. Главният деец бил някой си Коле Ризов-харамия. Той се крил 16 дена в руското агентство, дето били и 15 негови другари от Дупница. АГЕНТСТВОТО ИМ ДАВАЛО ПО 6 ГРОША НА ДЕН. Неговите другари ..... заявили също, че били в руското агентство и че ПОЛУЧАВАЛИ ОТТАМ ЗАПЛАТА.

КОЙ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА, ЧЕ И ДНЕС РАЗБЕСНЯЛА СЕ ТЪЛПА, ВОДЕНА ОТ ЕДИН УМОПОМРАЧЕН "РУСОФИЛ", ЗАЩИТЕН С МАСА НАД ГЛАВАТА МУ, НЯМА ДА ПОВТОРИ "ГЕРОЙСТВАТА" НА ТЯМПОДОБНИТЕ ОТ ПРЕДИ 130 ГОДИНИ, НО ЗА ДАЛЕЧ ПОВЕЧЕ ОТ "6 ГРОША НА ДЕН" !
цитирай
6. angpiskova - Андрешко,
04.10.2014 16:29
точно така е, просто реших да спестя някои от жестокостите, които Симеон Радев описва. И е факт, че това се върши от хора, на които им се плаща - от онези времена до наши дни.
цитирай
7. karaiany - Четейки Волгин и А. Симов, и сега ...
04.10.2014 20:15
Четейки Волгин и А. Симов, и сега нещата не са много по различни.:(
Паметта на кръвта е тази история и не бива никога да се забравя!
цитирай
8. getmans1 - Абе Анджи / прости ми /, ...
04.10.2014 22:10
... до кога ще четеш книжки дето не приличат на възрастта ти бе?

Я, да вземеш да се допиташ до ВВ...1, и да се позовеш на правилната истина!

„Правилната истина“ :))) / това си го измислих току що, щом ВВ1951 си присвои да има „примери за всеки случай“ защо пък и аз да си нямам „лаф за всеки случай“ и при положението че имам предимството да не използвам, вицове/

Та приказката беше, до кога ще четеш книги които „не са за възрастта ти“?
Някои тези книги са ги чели за лека нощ още кога са били на три годинки.:)))
цитирай
9. angpiskova - Адриане,
04.10.2014 22:25
с уговорката, че приемам всяка позиция, ще ти кажа, че с Волгин мога да намеря общ език /макар в случая да сме опоненти/, със Симов - никога. Между другото, моят пра-пра дядо- Рад Чаушев, е бил в четата на Бенковски и е обезглавен след потушаването на Априлското въстание. Захари Стоянов го споменава в "Записките". Така че свободата ни не е дарена, а извоювана с кръв и това трябва да се помни.
Гетманс, тюх да му се не види, как не ми е неудобно, наистина:)
цитирай
10. sande - Благодаря, Ангелина, за тази страница от историята на моята Дупница!
05.10.2014 07:41
Не бях чел тези неща, макар че имам книгите на Симеон Радев.

Сигурно е било така - и за Дупница, и за Българията.

А сме на една ръка разстояние от подобни дивашки времена и днес.

А за Дупница, за Дупница нямам думи, всичко е възможно в този град. В този неуправляем селски град, град на скандалите, където живеят и днес моите братя и много приятели. А и град на Фармацията, да не забравяме!
цитирай
11. angpiskova - Санде,
05.10.2014 09:58
действително сме близо до подобни събития и затова ги напомням. Жалко за твоя град, аз лично имам много хубави спомени от него.
цитирай
12. karaiany - Анджи, мога да разбера позицията ...
05.10.2014 10:28
Анджи, мога да разбера позицията ти. Волгин е хитрец и рядко издава истинските си позиции и вярвания, което разбира се в никакъв случай не го прави доблестен журналист. Колкото до Симов, той е отявлен лъжец и зло човече. Той е срам за журналистическата професия. Мекере и продажник!:(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angpiskova
Категория: Политика
Прочетен: 1319152
Постинги: 618
Коментари: 13552
Гласове: 29616
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031