Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2014 17:00 - Застрашеното руско малцинство в България и руските военни кораби във Варна-1886 година
Автор: angpiskova Категория: Политика   
Прочетен: 3273 Коментари: 31 Гласове:
34

Последна промяна: 04.10.2014 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Това е текст от "Строителите на съвременна България". Действието се развива през 1886 година - по време на регентството и след доброволната абдикация на княз Александър Батенберг. Русия не приема регентите и се бори с всички сили за тяхното отстраняване от българската политическа сцена, като по-късно се опитва да наложи за княз на България грузинецът Мингрели. Последният е известен с това, че се е отказал от княжеските си пълномощия по-рано, като ги е предоставил на руския император.
 По това време в България за агент /посланик на Русия/ е изпратен Каулбарс, който подготвя почвата за окупацията на България.

  "За вътрешното положение на България той даваше ужасна картина:
 " За оказания ми радостен прием незаконните власти подхвърлят на нечовешки наказания и убиват хора".
Руските поданици в България били почти толкова изложени, колкото самите българи:

"Нашият вицеконсул във Варна, телеграфираше той, потвърдява моите сведения, че не един път руски поданици, посещаващи консулството, били подхвърлени на арест и насилия по разпореждането на тамошния военен началник капитан Драндаревски и че на направената му забележка Драндаревски много грубо и невежливо се отнесъл към г. Потихонова".


  Тази телеграма трябва да е предизвикала у Александра III-ти някои от тия страшни вълнения, които избухваха у него в големите случаи и караха да затреперва целият царски двор. Наистина, той заповяда, щото веднага няколко военни параходи да заминат за Варна. На 27 септември Гирс /министър на външните работи на Русия-б.а/ телеграфира:

.....На негово величество било угодно да даде височайшата си заповед на генерал-адютанта Вановски по искането на ваше превъзходителство немедленно да отправи военни параходи във Варна за защита честта на руския флаг в България и интересите на живущите там руски поданици и намиращите се под наше покровителство. На командира на Черноморския порт му е дадена заповед за приготовление на първо време на три военни парахода с боеви припаси за бомбардирване и заемане на град Варна. В случай на повтаряне на каквито и да било неприязнени действия от страна на българските незаконни власти по отношение нашите поданици или към тези лица, които са под наше покровителство, аз съм решен веднага да взема още по-строги мерки".

стр. 346, II-ра част

Това става след една провокация на бесарабски българин, който на събрание се провиква "Долу България", "Да живее Русия". Разбира се, изял си е боя.

Аналогиите със съвременни събития оставям на вас.

 

Гласувай:
39
51. vmir - Много се зарадвах да прочета, че който е извикал "Долу България!",
03.10.2014 17:11
си е изял боя.
цитирай
2. angpiskova - си е изял боя. По-интересният мо...
03.10.2014 17:14
vmir написа:
си е изял боя.

По-интересният момент е, че с нищо не е бил провокиран. Дори хората са скандирали: "Да живее руският император".
цитирай
3. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
03.10.2014 17:16

Интересно четиво.цитирай
4. kostadin - Нормално е на сила да се противоп...
03.10.2014 17:17
Нормално е на сила да се противопостави сила .От както се помня САЩ ишзползват метода на по - силния на всякъде по света.Няма да трае още дълго това положение.
цитирай
5. angpiskova - Браво, Костадине!
03.10.2014 17:19
За един набит бесарабски българин, който вика "Долу България", е оправдано стоварването на три военни кораба! Машалла за тази логика:)
цитирай
6. angpiskova - Фараоне,
03.10.2014 17:22
действително е интересно. И то много.
цитирай
7. vmir - 2. angpiskova,
03.10.2014 18:28
angpiskova написа:
vmir написа:
си е изял боя.

По-интересният момент е, че с нищо не е бил провокиран. Дори хората са скандирали: "Да живее руският император".


Значи нищо не се е променило от тогава насам. Винаги някой се докарва някому за сметка на българите и нагло ни изкарва русофоби. Познавам отблизо двама такива бесарабски "българи", всъщност крайни руски националисти. Мразят Украйна, но много повече мразят България въпреки, че тук им е хубаво и не искат нито в Украйна, нито в Русия, абе сбъркани същества, хора без елементарно възпитание, крадливи, продажни и вероломни. Предполагам, че това отношение е въпрос на препитание и поети ангажименти по оправдаването му.
цитирай
8. batogo - !!!:))) Поздрав!
03.10.2014 18:38
Явно за Русия всяко българско правителство, което не им играе по свирката е незаконно, което е много странна проява на "добронамереност"?! спрямо България и българите...?!
цитирай
9. angpiskova - Вмир,
03.10.2014 18:55
има доста по-живописни разкази за това как са използвани русофили, за да саботират избори. Надявам се утре да ми остане време да кача и това.
Батого, така е. Интересното е как обаче тази политика на практика не е променена толкова време. Един и същ претекст за една и съща цел....
цитирай
10. vmir - 9. angpiskova,
03.10.2014 19:17
angpiskova написа:
има доста по-живописни разкази за това как са използвани русофили, за да саботират избори. Надявам се утре да ми остане време да кача и това.
Батого, така е. Интересното е как обаче тази политика на практика не е променена толкова време. Един и същ претекст за една и съща цел....


Полезно ще е. Нека се знае вечно повтарящата се игра и как винаги се наемат някакви отрепки за възобновяването й. Естествено, всяко правителство защитаващо държавността и нацията е или "незаконно" или "фашистко".
цитирай
11. getmans1 - Ето ви един основателен повод да ни посетят „зелените човечета“:
03.10.2014 20:15
Т.н. руски инвеститори по черноморието искат от Българската държава да ИМ построи детски градини и училища.
цитирай
12. angpiskova - Т. н. руски инвеститори по черно...
03.10.2014 20:34
getmans1 написа:
Т.н. руски инвеститори по черноморието искат от Българската държава да ИМ построи детски градини и училища.

Ние сме подписали конвенция за признаване на малцинствата. Това, което обаче е особено несправедливо е друго - Путин открито казва, че в Русия няма малцинства и никой не може да претендира за малцинствени права. Тоест, ние сме длъжни да ги признаем, те нас /или други малцинства/ - не.
Иначе смятам, че заселването с руснаци на българското Черноморие далеч не е спонтанен процес, а обмислена стратегия.
цитирай
13. vmir - 12. angpiskova,
03.10.2014 21:29
angpiskova написа:

Иначе смятам, че заселването с руснаци на българското Черноморие далеч не е спонтанен процес, а обмислена стратегия.


Не знам доколко е вярно, но образован човек (не неграмотник-путинофил тип блог.бг) ми каза, че от години руските банки раздават ипотечни кредити без каквито и да било други гаранции освен ипотеката, за закупуване на имоти по българското черноморие, което по всяка вероятност означава правителствена политика с бюджет за покриване на загубите от лоши кредити с цел придобиване на собственост от банките върху имоти по българското черноморие. Дано санкциите да ги заставят да продадат обратно придобитите със загуби имоти, Кремъл няма ресурс да пази и охранява подобни зони на много други места дори при възходящ тренд на цените на петрола, камо ли в условия на спад и санкции. Дано заселените да не са вече толкова много, че неприятностите ни с претенциите им да са проблем като циганския, където само искат, без да смятат, че трябва нещо да предлагат, а български мекерета им подгъзуват срещу съответните сребърници.
цитирай
14. vencivaleri1951 - Ура! Ангелина " пак е тук"
03.10.2014 22:47
То бях се притеснил вече, но явно колегата е чела книга. При това настолна книга. На друга вазраст се чете тозш труд , но по добре късно отколкото никога.
Като завършиш книгата е редно да прочетеш и конституцията на Русия. Ще се изненадаш може би , но Русия е федерация. Тоест това, че не признавала малцинствата е нон сенс дори само по тази причина. В адиминистрацията и при президента има структури/ в правителството начело е вицепремиер/ които имено се занимават с проблемите на малцинствата. Има съответните национални училища, има няколко президента пряко избирани от съответните републики. Разбира се не може още Русия/а и много други държави/ да подсигурят национално училище, автономия на всяка националност понеже признатите националности са над сто и много от тях са без писменост, без език дори. Просто Русия няма този финансов ресурс както скандинавските страни например където и един ученик да е заявил някакъв език, диалект дори му се осигурява учител по този език. Все пак няма резервати за никой народ-колкото и малък да е или неприятен на Путин.
Колегата намеква вероятно за отказа да се признае широка автономия на Кабардино-болгария и понеже имаше известни вълнения по този въпрос. Не съм запознат в детайли с причините за отказа, но и да е имало някаква връзка на тези болгари с Кубратовите то някакви сериозни данни няма за това. Има данни обаче, че притеснени след Кримските войни черкези, кабардино-бъргари, чеченци, татари са основна част в башибозука вилнял по нашите земи по време на Априлското въстание в търсене на нови земи за заселване. Например Ахмед Доган е с татарски корени и това е видно само като го погледнеш.
Така ,че скъпа колега като свършиш със Симеон Радев не е лошо да погледнеш и конституцията на Руската федерация. Задължително е според мен за журналист който пише толкова много за Русия. Бъди здрава!
цитирай
15. demograph - "Просперитетът поражда завист
04.10.2014 02:13
, а завистта води до използването на насилие". Това е трагедията на някогашната и на съвременната Русь.
Костадин вероятно е от завистливите лузери, които оправдават насилственото отнемане на припечеленото и насилственото даване на руско поданство. С една дума русофил в очакване да бъде награден с путинско поданство.
цитирай
16. анонимен - "Да живее Русия". Разбира се, изял си е боя.
04.10.2014 07:18
Вече цяла пета колона плаче за бой.
цитирай
17. angpiskova - Благодаря на
04.10.2014 09:51
Венци за загрижеността към моята скромна особа:)
Само да поясня, че чета книгИ, а не книгА, при това непрекъснато. Аз вече казах, че ще се явявам, когато намеря за добре и когато имам какво да кажа, какъвто е случаят с този постинг.
Между другото, чудно ми е защо господинът взема отношение не към самия постинг, а към коментар под него. Но приемам, че е негово право. Само че не знам кой сериозен човек би приел, че Русия има по-малки ресурси от скандинавските страни.
Сега се сетих за линията Москва-Санкт Петербург. На едно място, без никаква логика, тя кривва настрани и се връща обратно. Дали Венци знае защо?
Колкото до "Строителите на съвременна България", мисля, че като се минат едни определени години, които изискват и определена зрялост, за нея няма възраст.
цитирай
18. mikolaj - Време е за Realpolitik
04.10.2014 09:58
Русия ни е причинила много неприятности, основно заради взаимните симпатии със Сърбия. Но, от друга страна, която друга Велика сила ни е помагала? Англия, която си е затваряла очите за поробените християни само и само за да има осигурен достъп до Индия и Китай? Франция, която създаде чудовището Югославия ( в монархическата й форма)? Австрия, която принуди Сърбия да ни нападне през 1885? Може би само Германия, но нека имаме предвид, че по време на Балканската война тя праща офицери и техника в служба на турците.

Историята борави с факти, а фактите са една дълга поредица причини и следствия. Историята също трябва да се РАЗБИРА, т.е. да се знае защо едно събитие се е случило точно така, както се е случило. Защо Русия е искала контрол над Проливите? Защо Англия и Австро-Унгария са били против обединена българска държава (например на Цариградската конференция)? Въпросите са много.

И за накрая- един любопитен въпрос. Моля, не търсете в гугъл. Как Кипър се оказва британско владение?

цитирай
19. angpiskova - Миколаж,
04.10.2014 10:15
намирам изказването ви за опит за отклоняване от темата и няма да вляза в тази игра. Впрочем, това, което цитирам в този постинг, няма да го намерите в Гугъл.
цитирай
20. vencivaleri1951 - Защо се сърдиш Англина:)
04.10.2014 11:14
Просто беше написала меко казано неистини. " Путин не признавал малцинствата"!? Да , пошегувах се, но го приеми от полезната му страна. Тук няма проблем...В блог бг кой ли не е писал преди да мисли, но утре щу го кажеш пред колеги, по време на интервю и ще стане гаф. Руската федерация съществува почти от революцията им. Много малко хора знаят, но сериозен дял в изграждането на полинационална държава има Сталин. Той работи по "националния въпрос" още по време на заточението си и не знам някой да е оспорил определенията му за нация, националност, народ и т н. Впрочем Съветска Русия е управлявана главно от неруснаци/Сталин, Хрушчов/мелез/, Брежнев. Така, че да се говори че Русия не признава малцинствата и не е толерантна към тях е просто клевета или незнание.
За "пръста на императора" по отношение на железопътната линия Петербург Москва/така е правилното защото тя започва да се изгражда от престолноия град/ е по скоро легенда, че уж да реши спора в Думата/всеки дърпал към "свой крак" откъде да мине трасето/ направил по невнимание тази крива. Според сериозни автори нещата са по прозаични. Императорът е удолетворил някои от приближените си аристократи и помешчици прокарвайки линията близо или през земите им. И той си имал своите "обръчи" и олигарси:)))
Като четеш книгИ дано ги четеш внимателно. В коментара си не написах ресурси , а финансов ресурс. Скандинавските страни имат в пъти по висок брутен продукт на глава от население, и от там в пъти по високо преразпределение към социалната сфера. Ако въпросът ти е риторичен-как така страната с най много приподни ресурси е далеч по бедна от повечето Развити западни страни ще те препратя към Енгелс.Той добре го е обяснил. Колкото за книгАта си права. Няма възраст за нея. Така се случи, че я четох за пръв път почти заедно с "Корона и кръв". Имах чувството че ми се разбулват съвсем друга история и строго пазени тайни. Бях дърго време под въздействието на прочетеното. Сега съм по скептичен-няма безпристрастни автори.
цитирай
21. nkf - Статията показва едно единствено ...
04.10.2014 11:17
Статията показва едно единствено нещо - нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Русия си остава все същата в политиката си спрямо България и света като цяло. Е, това ще й изяде главата в крайна сметка. Не е далеч времето на разпада на РФ.
цитирай
22. nkf - mikolaj, точно така, време за ри...
04.10.2014 11:29
mikolaj , точно така, време за риълполитик. Време е, също така, политическите и духовни инфантили, населяващи земите на България или да пораснат, или да започнат да се занимават с нещо друго. Имам предвид персони като вашата. Не може с такава претенция да се говори за история, както правите вие, а да се основавате на абсолютната лъжа за "лошия Запад" и "добрата русия". Е, има и друг вариант, ако не сте политико-исторически инфантил, то тогава сте най-банален рубладжия, като по-горесписващите венци и костадин. Всичко туй, коетос те надраскал не отговаря на истината и на йота. Защото не Англия засели по нашите земи всякаква мюслемска гад от руските степи - русия го направи, договаряйки го с османлиите. Проблемът с турците в Лудогорието, например, е създаден точно от русия. Русия измислиха "македонската нация" още в края на 19-ти век; русия беше срещу Екзархията, следователно срещу признаването, че СЪЩЕСТВУВА БЪЛГАРСКИ НАРОД, щото фермана за създаването на Екзархията точно тов апризнава - съществуването на БЪЛГАРИ и на независима българска църква. На руснаците им беше изгодно тук да се говори за някакви ромей, греки (те нали казват че Кирил и Методи са гърци); Не бяха ли същите тези руснаци, дето пращаха цариградските фанариоти във Влашко и Богданско за налагане на гърцизма и затриване на всяка българска следа. Не знам дали англичаните ги е било еня за християните в османската империя, ама руснаците пък са били твърдо против всичко българско. Англичаните подкрепиха Съединението - руснаците бяха против и не Австрия насърчи сърбия да ни нападне тогава, а точно русия, като за целта дори си изтегли офицерите, с идеята, че сърбите ще ни прегазят за нула време. Югославия е творение на Франция, на масонската "Гранд ориент", но и на руската външна политика, щото югославия не е югославия а сърбославия - едно миникопие на руската империя. Югославия беше една държава, която трябваше да постави под висш руски контрол Балканите, с цел- подготовка на голяма война.
цитирай
23. nkf - Д-р Васил Радославов е описал много ...
04.10.2014 11:34
Д-р Васил Радославов е описал много добре и подробно тези неща в мемоарите си, Разбира се всичко е подкрепил с документи. Същата тази Австрия подкрепя България при обявяване на независимостта, русия чак постфактум го прави: Съединените американски щати пък никога не подписват Ньойския договор и не признават никакъв гръцки суверинитет на Беломорието, тов азнаете ли го другарю русоблизец? Наясно ли сте, че Германия е единствената държава, която дефакто поднася на тепсия възрожденския идеал на Българите - обидинена България от Охрид до Черно Море от Дунав до Бяло море. Грубата истина е, че всичкото зло за нас идва от Изток, а не от Запад.
цитирай
24. angpiskova - Венци,
04.10.2014 11:52
никак, ама никак не се сърдя, дори и когато говориш неистини, защото съм свикнала:)
А сега по същество - кривата на тази линия е резултат от обикновен отскок на ръката на императора /няма чак такива дълбоки цели, каквито й приписваш/. По-интересното е, че никой не се осмелява дори на дело да противостои на волята на Великия.
Иначе, искам да кажа, че аз лично нямам нищо против който и да било народ или вероизповедание. Имам против определен модел, който внедрява кривиците в живота, защото се подчинява безпрекословно на волята на един човек.
цитирай
25. get - @ 24. angpiskova - Венци ...
04.10.2014 12:51
Закон об обороне
Федеральный закон Российской Федерации от 31 мая 1996 г. N 61-ФЗ г. - Принят Государственной Думой 24 апреля 1996 года; Одобрен Советом Федерации 15 мая 1996 года.

Статья 10. Вооруженные Силы Российской Федерации и их предназначение.

10. 2.1. В целях защиты интересов Российской Федерации и ее граждан, поддержания международного мира и безопасности формирования Вооруженных Сил Российской Федерации могут оперативно использоваться ЗА ПРЕДЕЛАМИ ТЕРРИТОРИИ Российской Федерации в соответствии с общепризнанными принципами и нормами международного права, международными договорами Российской Федерации и настоящим Федеральным законом для решения следующих задач:
1) отражение вооруженного нападения на формирования Вооруженных Сил Российской Федерации, другие войска или органы, дислоцированные за пределами территории Российской Федерации;
2) отражение или предотвращение вооруженного нападения на другое государство, обратившееся к Российской Федерации с соответствующей просьбой;
3) защита граждан Российской Федерации ЗА ПРЕДЕЛАМИ ТЕРРИТОРИИ Российской Федерации от вооруженного нападения на них(...)

ОТНОВО ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ за "слепите"(?) върху този текст!
- Защита граждан Российской Федерации ЗА ПРЕДЕЛАМИ ТЕРРИТОРИИ Российской Федерации от вооруженного нападения на них.

- Без коментар!

цитирай
26. nkf - никак, ама никак не се сърдя, дори и ...
04.10.2014 12:54
angpiskova написа:
никак, ама никак не се сърдя, дори и когато говориш неистини, защото съм свикнала:)
А сега по същество - кривата на тази линия е резултат от обикновен отскок на ръката на императора /няма чак такива дълбоки цели, каквито й приписваш/. По-интересното е, че никой не се осмелява дори на дело да противостои на волята на Великия.
Иначе, искам да кажа, че аз лично нямам нищо против който и да било народ или вероизповедание. Имам против определен модел, който внедрява кривиците в живота, защото се подчинява безпрекословно на волята на един човек.

Да се спори с 1951 е безполезно. Нима не е ясно, че насреща е един умствено постен и недоразвид тип, страдащ от много остра форма на морална недостатъчност, впрочем типично за всеки комунист. По удачно е да се влезе в диалог с магаре, кон или куче, отколкото с червен боклук. Добитъка, за разлика от червените русопоклонници, има интелект и никога не е злонамерен.
цитирай
27. анонимен - Днес Русия в лицето на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ПУТИН І не е необходимо,
04.10.2014 15:45
А И ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ПРАЩА КОРАБИ ВЪВ ВАРНА, ИЛИ ДРУГО БЪЛГАРСКО ПРИСТАНИЩЕ, ЗА ДА ЗАЩИТАВА ИМПЕРСКИТЕ Й ИНТЕРЕСИ.

НЕ Е НЕОБХОДИМО, ЗАЩОТО ИМА ПЛАТЕНИ МЕКЕРЕТА ОТ ТИПА НА ВОЛЕН СИДЕРОВ, КОИТО С МНОГО ПО-МАЛКО ПАРИ ВЪРШАТ НЕ ПО-МАЛКО МРЪСНАТА РАБОТА ОТ ОТКРИТА ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ И ТО СРЕЩУ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА И НАРОД !
цитирай
28. angpiskova - А И ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ПРАЩА КОРАБИ ...
04.10.2014 15:57
andreshko написа:
А И ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ПРАЩА КОРАБИ ВЪВ ВАРНА, ИЛИ ДРУГО БЪЛГАРСКО ПРИСТАНИЩЕ, ЗА ДА ЗАЩИТАВА ИМПЕРСКИТЕ Й ИНТЕРЕСИ.

НЕ Е НЕОБХОДИМО, ЗАЩОТО ИМА ПЛАТЕНИ МЕКЕРЕТА ОТ ТИПА НА ВОЛЕН СИДЕРОВ, КОИТО С МНОГО ПО-МАЛКО ПАРИ ВЪРШАТ НЕ ПО-МАЛКО МРЪСНАТА РАБОТА ОТ ОТКРИТА ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ И ТО СРЕЩУ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА И НАРОД !

Мдаа, петата колона, която изкарва предатели такива като мен и теб..
цитирай
29. vmir - Само преди година:
04.10.2014 17:18
"России не нужны меньшинства. Меньшинства должны России, и мы не будем предоставлять им особых привилегий или пытаться изменить наши законы в соответствии со желаниями меньшинств, независимо от того, как громко они кричат “дискриминация”"
Политики в Думе приветствовали эти слова Путина овациями в течение пяти минут.


Като се замисли човек, същото винаги е важало и спрямо самите руснаци. Спокойно можеше да го каже така: "Народът не е нужен на Русия. Русия е нужна на народа и ние няма да му предоставяме особени привилегии или да променяме нашите закони в съответствие с желанията му..."

След това изказване последваха взривовете във Волгоград, докато не беше удавен в милиция, и след подобна ултимативност малко по-късно започна Майданът в Киев, който се развихри след намесата на руските титушки, които отвличаха протестиращи от него и ги пребиваха извън града, свикнали да демострират недосегаемостта на управляващите и, че народа трябва да понася безропотно всички глупости на Путкин и на протежето му Янукович.
цитирай
30. mikolaj - Ангелина, коментарът ми сочи към ...
04.10.2014 19:12
Ангелина, коментарът ми сочи към един по-широк контекст. Нито една политическа ситуация не може да се анализира сама по себе си, защото всяко събитие си има причина. А основната причина за нашите беди е това, че т.нар. Велики сили не са харесвали идеята за създаване на една голяма българска държава. Те са предпочитали да се придържат към принципа на Бисмарк за баланс на силите- ненарушимо съотшношение, което да не позволява една сила да вземе превес над другите (думите са на Кисинджър, "Дипломацията").

offtopic:

И нека сега се отклоня от темата- виждате какво се случва в Полша. Постоянно я даат за пример като "държава, която ненавижда Русия". Да, ама Полша, в която сега живея, се опъва доста сериозно на Брюксел. Тя постоянно защитава своите земеделци и лека промишленост. Последният пример беше забраната на ЕС за продажба на "пушено месо"- поляците просто казаха "не", и директивата не е валидна за Полша. Но за това не се говори. Странно защо.
цитирай
31. angpiskova - Миколаж,
04.10.2014 19:55
по-скоро има съглашение между Александър 3-ти и Бисмарк за периода, за който говорите. И то е фатално за нас.
Колкото до поляците - да, опъват се и аз уважавам това поведение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angpiskova
Категория: Политика
Прочетен: 1319152
Постинги: 618
Коментари: 13552
Гласове: 29616
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031