Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2014 15:43 - Правозащитникът Николай Кобляков: Искам политическо убежище в България, всички трябва да се обединим срещу Путин
Автор: angpiskova Категория: Политика   
Прочетен: 3879 Коментари: 23 Гласове:
62

Последна промяна: 03.09.2014 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
- Кажете повече за мотивите,  с които поискахте политическо убежище в България...
- Очевидно е защо - въпреки факта, че съм френски гражданин, не мога да упражнявам правата си на такъв. Сега съм под надзор в апартамента и не мога да изляза от него. Явно е, че трябва да използвам всички легитимни средства, за да гарантирам правата си. Според конституцията на България, един от начините да защитя правата си е чрез искане за политическо убежище.
- Кои точно права на френски гражданин не можете да упражнявате?
- Дори не мога да се прибера вкъщи, в апартамента си в Париж, не мога да се възползвам от услугите на френска болница, където имам личен лекар.  А това е съвсем ненормално - не мога и да управлявам дружеството си, което е базирано в Париж. Става дума за много, много права, свързани с факта, че съм френски гражданин. За момента само депозирах искането си при президента. Посъветваха ме да направя това бързо, но както разбирам, поцедурата по получаването на гражданството не е съвсем уточнена. Предполагам, че ще бъдат поискани още документи и тогава, надявам се, решението ще бъде взето доста бързо.  Сигурно за България би било доста смело да вземе такова решение - разбирам, че не е като решение за спиране на  "Южен поток", например, но все пак да се прави нещо срещу Русия е все пак доста сериозно решение. Затова изпреварвам истинската работа  - трябва да обясня всичко, да представя едно добро досие. Готов съм за това.        
- Тази процедура обаче изисква и време...
- Не знам, за момента нямам никаква представа. Първо, трябва да излезе решението за следващото заседание на съда. Процесът обаче може да продължи с месеци - това, което до този момент имаме като искане от Русия, е доста неясно. Липсват доста подробности и доказателства. Така че не знам кое решение ще излезе по-рано.
- Понякога искането на политическо убежище отнема не месеци, а години...
- Може би. Но все пак трябва да използваме всички възможности. Вие виждате какво става по света- всички трябва да се обединим в борбата си срещу Путин, който е реална заплаха. И дори когато не съм във Франция, а тук, в България, участвах в различни прояви в подкрепа на Украйна.  Това обаче не е достатъчно. Въпреки социалната ми дейност, моите приятели ме очакват в Париж. През октомври ни предстои форум-концерт, който се организира от асоциацията "Русия-свободи" всяка година. И аз трябва да съм там. Все пак "Русия:свободи" е витрина за истинското положение в Русия в Европа. Това, че не мога да участвам в организацията, не е фатално - моите приятели могат да свършат всичко без мен, но все пак аз трябва да се включа по-сериозно в политическата активност.
- Получавали ли сте заплахи от Русия?
- Откакто съм в България, не. Във Франция, определено да - през последните две-три години това, за съжаление, беше редовна практика. И не само аз. Нали знаете за троленето по интернет, което се организира от Кремъл. Имах няколко разговори с бивши приятели, които сега работят от другата страна на барикадата. Те ме предупредиха съвсем вежливо, че рискувам да си навлека проблеми. Но ако си решил да правиш нещо, трябва да го свършиш - страхът няма да избегне опасността. Иначе Кремъл ще спечели на минутата. 

bnr.bg/horizont/post/100455893/pravozashtitnikat-nikolai-koblakov-e-zapochnal-procedura-za-politichesko-ubejishte-v-balgaria


А това е интервюто, което взех от Кобляков вчера, след като беше поставен под домашен арест:

- Според появилите се информации, съдът не отсъди във ваша полза, но и не реши да ви екстрадира в Русия. Тоест, няма печеливша страна на този етап...
- Не, напротив, моето положение стана още по-лошо - сега съм поставен в апартамент под наблюдение и по-точно под домашен арест. Преди бях свободен в границите на България, а сега трябва да стоя само в един апартамент. Не мога да изляза от него без разрешението на прокурора. И това важи за всяко излизане и за всяка покупка, която искам да направя. За съжаление победата засега не е наша, а на тези, които са против нас.
- С какви мотиви беше взето решението?
- Досието, получено от Русия, може би дава допълнителни мотиви на съдията, че бих могъл да напусна България. Бяха получени още 50 страници с обвинения. За съжаление съдията не взе предвид  политическата мотивация, която представихме. Отговориха ни, че нашата политическа дейност не е потвърдена. Така решиха, че предишният режим, на който бях поставен, не е достатъчен, за да гарантира, че ще се представя пред следващия съдия.
- Преди месец казахте, че руснаците имат усещането, че в София им е по-лесно да правят това, което пожелаят. Вероятно това усещане е засилено у вас от вчера...
- Руснаците имаха 40 дни, за да представят това допълнително досие. Те го направиха за 30, което означава, че всичко, което се случва, е в рамките на процедурите, установени според международните норми. Така че изненада няма. Случващото се е предвидено. Работата на различните страни от съдебната система е свършена добре. Съдията реши така - добре.
- Получихте ли всички документи с обвиненията срещу вас?
- Да, процедурата е такава - вчера бях извикан в 2 часа следобед при прокурорката, тя ми представи досието от Москва. Аз изчетох допълнителните 50 страници, после бях изправен пред съдията, която на базата на това допълнително досие взе новото решение. Лично за мен това досие е един нонсенс, нещо доста странно.
- Какви са основните обвинения в това допълнително досие?
- Същите - обвиняват ме в измама за дружеството "Стнкоимпорт" и по-точно "Станкофранс" за периода 2004-2005-та година. В тези 50 страници има разни транзакции и обяснения за някакви престъпления. Единственото, което не можах да видя, че аз съм участвал в тях. Разбира се, все още не съм ги прочел внимателно. Така че пак да кажа - обвиненията срещу мен са същите, но сега досието е направено доста по-професионално, има повече елементи. Новото е, че съдията квалифицира обвиненията като престъпления според българския кодекс, което преди не беше формулирано. Сега работим, за да обясним нашата позиция.
- Обвиняват ви за нещо, което се е случило преди 10 години. Някой беше ли ви търсил по същия повод по-рано?
- Разбира се, че не. И това е наистина странно, тъй като, ако погледнете в интернет страницата на асоциацията "Русия:свободи", на която съм активен член, ще видите, че тя е създадена като гражданско движение през 2011-та година. Официално тя беше регистрирана през май 2012-та. Това дело срещу мен започна през октомври същата година - 8 години след извършването на предполагаемото престъпление, но пък 3 месеца след регистрирането на асоциацията. Може и да е съвпадение, разбира се, съдията ще вземе решението. Но, като цяло, имате право - малко трудно може да се разбере всичко това.

bnr.bg/post/100455574/nikolai-koblakov-ne-moje-da-napuska-doma-si-bez-prokurorsko-razreshenie
Гласувай:
77
151. анонимен - ЗАЩО ЛИ И ТОЗИ "СЪДЕБЕН КАЗУС" МИ ЗВУЧИ ТОЛКОВА ПОЗНАТО ?
03.09.2014 16:07
МОЖЕ БИ ЗАЩОТО Е АНАЛОГИЧЕН НА ДЕСЕТКИ ПОДОБНИ - ЗАТЛАЧЕНИ И ЗАБРАВЕНИ ОТ ЕДНА "ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА", ЧИЯТО ДЪРЖАВНА ФУНКЦИЯ Е ДА "ПРАВОРАЗДАВА " СЪС СВОИТЕ "НЕЗАВИСИМИ ОРГАНИ",
КОИТО ОБАЧЕ НЕ МОГАТ, НЕ ЗНАЯТ, ИЛИ НЕ ЖЕЛАЯТ КАК ДА Я УПРАЖНЯВАТ !!!
цитирай
2. angpiskova - МОЖЕ БИ ЗАЩОТО Е АНАЛОГИЧЕН НА ДЕ...
03.09.2014 16:44
andreshko написа:
МОЖЕ БИ ЗАЩОТО Е АНАЛОГИЧЕН НА ДЕСЕТКИ ПОДОБНИ - ЗАТЛАЧЕНИ И ЗАБРАВЕНИ ОТ ЕДНА "ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА", ЧИЯТО ДЪРЖАВНА ФУНКЦИЯ Е ДА "ПРАВОРАЗДАВА " СЪС СВОИТЕ "НЕЗАВИСИМИ ОРГАНИ",
КОИТО ОБАЧЕ НЕ МОГАТ, НЕ ЗНАЯТ, ИЛИ НЕ ЖЕЛАЯТ КАК ДА Я УПРАЖНЯВАТ !!!

За нещо, което твърдят, че се е случило през 2004-та година, започват да му търсят сметка през.....2012-та и то след създаването на "Русия:свободи". Мисля, че коментарите са излишни.
цитирай
3. shtaparov - Щом Кобляков е правозащитник, з...
03.09.2014 16:55
Щом Кобляков е правозащитник,значи Путин е кривозащитник :))
цитирай
4. angpiskova - Щом Кобляков е правозащитник, з...
03.09.2014 17:21
shtaparov написа:
Щом Кобляков е правозащитник,значи Путин е кривозащитник :))

Мдааа. Само че сега става наистина страшно..."Ислямска държава" се закани да освобождава Кавказ. Направи го от базата с пленени руски бойни самолети в помощ на Асад...
цитирай
5. tutankhamon661 - angpiskova
03.09.2014 19:41

Някакви не разправяха ли, че хората живеят добре в Pусия и искат там да дочакат старините си?

На лъжата краката са къси - така знам аз

цитирай
6. angpiskova - Някакви не разправяха ли, че х...
03.09.2014 20:28
tutankhamon661 написа:

Някакви не разправяха ли, че хората живеят добре в Pусия и искат там да дочакат старините си?

На лъжата краката са къси - така знам азДа, даже прекалено добре. Така добре, че бягат от там при първа възможност:)
цитирай
7. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
03.09.2014 21:15

За мен путинофилите са мутация на мутрите – същият терор над невинни хора. С разликата, че вторите осъзнават престъпния характеp на заниманията си, докато първите перверзно ги изкривяват до “защита на националния интерес” – всъщност техния личен интерес.

Има още една разлика. От мутрите можеш да се оплачеш на полицията – поне с минимален шанс за някакъв резултат. А от политическо преследване няма на кого. Следователно путинофилите са по-опасни и вредни от мутрите.

цитирай
8. planinitenabulgaria - Понеже блогът Ви е доста популярен
03.09.2014 21:41
трябва да включите още една тема в него - за предстоящите избори. Там се подготвя нещо ужасно, което ще докара ДПС на второ място в листата, ако хората не отидат да гласуват. На предишните избори Вие постъпихте точно така, но сега нещата са много по-сериозни. Очаквам от Вас постинг и на тази тема. Превключете мисленето на бетонните глави, промитити мозъци и заразените с вируса на Маркс на тази вълна. Защото това, което става сега ще се възпроизведе, но депесеуйдурмаджиите ще проституират от името на други партии.
цитирай
9. planinitenabulgaria - На път е да се развечае една легенда, че в Русия живеят най-щастливите хора на света.
03.09.2014 22:01
Аз гледах как отиват да гласуват северокорейците за Ким чен Ун. Те танцуваха излизайки от дома си до урните, пред които скачаха непрестанно от радост докато си подадат глъсчетата. Излизайки, те бяха по-щастливи. Резултати бяха убийствени за Южна Кория - 100% за гения на гениите.
А с Бащицата бе различно. Процентът бе по-нисък, нямаще танци.Като изключим вокалния състав на пуситата, които танцуваха в една църква танци, с които осмиваха най-великия стратег, който за 4-5 дни може да превземе Киев. И Путин се принуди да ги вкара в затвора за обида на релитиозен храм...
цитирай
10. karaiany - Надявам се правосъдието в България ...
03.09.2014 23:10
Надявам се правосъдието в България да надскочи себе си в този процес. Опитът в тази насока е плачевен, но човек все пак храни някакви надежди заради България.
Надявам се да покажем гръбнак, тъй като досега страдаме от тежка форма на кифозис, щом стане дума за интересите на Москва.

цитирай
11. getmans1 - Странно седи Българския съд и ...
03.09.2014 23:27
... странно съди.
Искам да кажа че явно пак чака някой чужд посланик да го сръчка, което си е обидно откъдето и да го погледнеш, не си взеха поука от „случая Борилски“.
Явно чакат да видят какъв вятър и от къде ще задуха или нещо да зашумоли.
цитирай
12. angpiskova - Окейчо,
04.09.2014 09:48
че си прост, го знаем. Не е необходимо да ни го доказваш всеки ден:)
цитирай
13. angpiskova - Здравейте,
04.09.2014 10:33
приятели! Съжалявам, наистина нямам време за разговори.
Да, миналия път наистина не гласувах, но този път категорично ще дам вота си. Не мога да оставя други да избират вместо мен.
цитирай
14. podvodni - Този симпатяга Кобляков защо е о...
04.09.2014 11:13
Този симпатяга Кобляков защо е останал с впечатлението, че пасем трева?
Та значи, той е френски гражданин, сиреч, има френски паспорт и същевременно желае да получи политическо, повтарям ПО-ЛИ-ТИ-ЧЕС-КО, УБЕЖИЩЕ в България.
Т.е. срещу него от страна на френската държава и органи се прилага политическа репресия и той чувства своят живот застрашен. Но поради някакви причини ( ментален недостатък според мен ), той представя, че виновен за това е Путин.
Същевремнно, ти Ани , умишлено или не (най-вероятно напълно умишлено) потдържаш тази негова теза с цел засилване манипулацията и антируската истерия която се вихри в последно време от страна на малцина про-западни рупори, на което всеки шо-годи мислещ човек би се изсмял или най-малкото подминал с усмивка.
цитирай
15. angpiskova - Подводни,
04.09.2014 11:21
май и ти си фанатизиран, а те смятах за по-умен от компанията Долсе, Окейчо, Рустам, Борн, Кушел и прочие.
Човекът е арестуван на летището в София, макар и на ничия територия, както ми разказа в предишното интервю. За нещо, случило се през 2004-та година. Ако наистина е било толкова сериозно престъплението, смяташ ли, че французите е нямало да реагират, особено при подаден сигнал от Русия?
Но не е арестуван във Франция - това първо. В момента е на българска територия - това второ. За нещо, извършено преди 10 години - това трето.
Просто изброявам фактите и спирам. Впрочем, те са и в интервюто. Квалификациите ти подминавам - жалко, наистина, че падна до това равнище.
цитирай
16. podvodni - Т. е. престъплението което е изв...
04.09.2014 12:03
Т.е. престъплението което е извършил Коломски преди 10 години е изгубило давност? България не трябва или трябва избирателно да спазва задълженията си като член на Интерпол?
Това ли се опитваш да внушиш?
Само да припомня, че Жак Ширак бе осъден след като слезе от поста президент на Франция, за корупционни престъпления от времето когато е бил кмет на Париж. А сега се води съдебно следствие срещу Саркози за нелегално спонсориране на предизборната му кампания на президенстките избори преди години.

И малко техническа логика.
Коломски е задържан на влизане в страната при паспортна проверка. Т.е. няма как да бъде задържан на ничия земя поради простата причина, че до вкарването на данните му от паспорта в компютърната система на граничният пункт е бил просто господин Никой.
А защо французите не са реагирали на сигнала от Русия, вместо да гадаеш, по-добре попитай тяхните гранични власти.
цитирай
17. angpiskova - Подводни,
04.09.2014 12:12
дай боже Кобляков един ден да стигне до ранга на тези, които споменаваш, има си качествата момчето:)
Само че сега е обикновен правозащитник и сравненията са си направо нелепи. Ако не знаеш, българската територия започна СЛЕД гишетата за паспортен контрол. Иначе, вместо да ме пращаш да питам френските гранични власти, по-добре ти помисли защо те не са го задържали и връчили на руснаците.
цитирай
18. podvodni - Коломски да се чете Кобляков. Четох ...
04.09.2014 12:18
Коломски да се чете Кобляков. Четох интересни новене окоро Коломойски та за това съм объркал имената.
цитирай
19. podvodni - Т. е. въпреки, че името му светва на ...
04.09.2014 12:27
Т.е. въпреки, че името му светва на екрана като търсен от Интерпол и със заповед за задържане, граничните власти е трябвало да го оставят да влезе на наша територия и чак тогава да го арестуват?
Наивно, смешно и малко глупаво, особенно в средствие на процедурите въведени след Бургаските фойерверки.
А защо не са го предали?
Ами защото си има ясно разписани международни процедури, които трябва да се спазват.
цитирай
20. angpiskova - Подводни,
04.09.2014 12:55
Кобляков живее във Франция. При това съвсем не се крие, а развива активна дейност. Пак питам - щом е толкова опасен и издирван от Интерпол, защо не е предаден на Русия от французите?
цитирай
21. angpiskova - Тъй като
04.09.2014 13:32
един озлобен пенЦионер е решил да взема отношение към особата ми, държа да направя нЕкои пояснения:
- Този държа блога ми в "Любими" повече от 2 години с надеждата да го забележа. Аз обаче обикновено не забелязвам простотията, освен ако тя не ми се навре агресивно. Това направи в случая и дядо Борн, който май има крещяща нужда от трета торба хапчета. /Май трябва да се обадя в Здравната каса:)/ Ще го направя, макар и със съзнанието, че за простащината като в неговия случай лек няма.
- Ако стори това, си получава отговор по достойнство на принципа: "Каквото повикало, такова се обадило". Аз обещах, че ще го правя и държа на обещанията си. Това с особена сила важи за изброените в по-горния ми коментар. И за още няколко подобни на тях.
цитирай
22. podvodni - Адресатът на въпросът ти е погре...
04.09.2014 18:54
Адресатът на въпросът ти е погрешен. Обърни се към Френските власти. Сигурен съм, че ще получиш далеч по-ясен отговор от колкото от мен или някой друг.
цитирай
23. angpiskova - Адресатът на въпросът ти е погре...
05.09.2014 13:28
podvodni написа:
Адресатът на въпросът ти е погрешен. Обърни се към Френските власти. Сигурен съм, че ще получиш далеч по-ясен отговор от колкото от мен или някой друг.

Не е нужно - отговор има и той е във факта, че Франция не е предала Кобляков на Русия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angpiskova
Категория: Политика
Прочетен: 1319171
Постинги: 618
Коментари: 13552
Гласове: 29616
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031