Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 18:46 - Съвместна позиция на посланиците на Франция и Германия: Откажете се от олигархията!
Автор: angpiskova Категория: Политика   
Прочетен: 4359 Коментари: 25 Гласове:
45

Последна промяна: 08.07.2013 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Заставам твърдо зад изявлението на двамата дипломати!

image 

 

Филип Отие, посланик на Франция 

 

Матиас Хьопфнер, посланик на Германия

Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите.

 


Отказ от олигархичния модел


   Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.

   Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.

 

  Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.
 


 
Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор.

 

  Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”.

 

  Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.
    Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.

   Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото.

 

   Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

   Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона.

    Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани.

 

 Гласувай:
50
51. tutankhamon661 - angpiskova
09.07.2013 11:34

И аз това викам, но никой не ме слуша.

цитирай
2. angpiskova - И аз това викам, но никой не ме с...
09.07.2013 11:47
tutankhamon661 написа:

И аз това викам, но никой не ме слуша.


А, не, този път думите на дипломатите хванаха дикиш.цитирай
3. tutankhamon661 - angpiskova
09.07.2013 12:21

Нали!

Няма къде да бягат - при пламнала държава.

цитирай
4. angpiskova - Нали! Няма къде да бягат - при ...
09.07.2013 12:56
tutankhamon661 написа:

Нали!

Няма къде да бягат - при пламнала държава.Да, определено няма.
цитирай
5. luciffer - Точно и категорично казано
09.07.2013 14:24
Цитирам част от изявлението на германския и френския дипломати:
"...проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона."
Точно и категорично казано. Но проблемът е, че такива паталогични прояви в държавата България не се санкционират от съответните отговорни институции не само момента, в който са в разрез със закона, а въобще. Оправданието е, че това още не било в разрез със закона!?? Ами тъй ще е, като закона/законите/ у нас се тълкуват конюктурно в интерес на определени политически и икономичски среди.
Трябва да си пълен идиот или да се правиш на глупак, че не си разбрал подтекста на тази дипломатическа изява на посланиците на двете най-големи и влиятелни държави в ЕС.
цитирай
6. kbalenciaga - Мнението ми по темата
09.07.2013 14:29

Червените олигарси в България правят всичко под диктата на ЕС

Има ли някой, който ще се опита да оспори този факт?

Последните циркове с протестите и настъпилия блокаж са по поръчка на ЕС.
Една от причините е, че в момента се договарят парите по "европейските програми". Които всъщност са една голяма измама.

За периода 2007г.-20013г. България е внесла като вноски в ЕС малко над 5 млд. евро. Толкова е и усвоила ПО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ за същия период!
Голяма част от тези пари са пропиляни за далавери, подкупи, измами...

В едно изречение.
Всичките тези пари, които уж се дават по европейски програми всъщност са взети като вноски от джоба на българите, и после са им дадени същите пари, и то с големи условия, точно по определени схеми, правила, които са против интересите на българския народ!

Тези пари(5 млд. евро) ако не бяха минали през ЕС, а бяха дадени конкретно за производство- за изграждане на предприятия, заводи, за развитие на зеленчукопроизводството, сега България нямаше да е в такова лошо състояние!

Но тук идва проблема за ЕС. Така България щеше да стане по конкурентно способна на фирмите от ЕС. И много българи, които работят за Западните икономики сега щяха да работят за българската икономика.
Лекари, мед. сестри, инженери...нямаше да ходят в чужбина.

В този момент ЕС е най голямата спирачка за развитието на икономиката в България! ФАКТ!ПП. За това е цялата тази дандания, протести, циркове, този блокаж, за да се усвоят толкова пари от "европейските програми", колкото ще даде България като вноски.
Друга по малка причина е, за да изглежда че има реална демокрация в България-протестиращи граждани, обществени организации, дебати-"Прах в очите на хората".

За това и европейските чиновници се включват в този ЦИРК!
"Интереса клати феса" на посланиците на Германия и Франция.
цитирай
7. vmir - Изявлението им е уместно, разбира се, но
09.07.2013 14:46
на мен ми подсказва, че Европа вече губи търппение към кошмарната ни демокрация и е готова да ни остави на произвола на на евроазиатските бандити, с които дори при помощта на ЕС не желаем да се преборим. Излезем ли от ЕС, ще гоним стандарта не на развитите, а на последните в света. Тогава със сигурност ще се изпоколим от безнадеждност и от тотално изпростяване.
цитирай
8. luciffer - Към 6. kbalenciaga
09.07.2013 15:25
Не разбрах ТИ кои подкрепяш, червените олигарси или протестиращите срещу тях ? Въпросът ми НЕ е риторичен :)
цитирай
9. kbalenciaga - kansandilh "Сетили се посланниците за гащите"
09.07.2013 15:43

"След 23 годишен сън вие се събудихте, разтъркахте очи, погледнахте към България и отсякохте „Отказ от олигархичния модел“."

Големи лъжци и измамници са тези европейски политици.
Та нали те са обсъждали с Червените олигарси още преди 1989г. кога, как и по какъв начин ще протече "прехода" в България.
Нали те са казали на Червените олигарси, така и така ще направите, за да ви приемем в ЕС.
Нали те, европейските чиновници толкова години работят заедно с Червените олигарси срещу интересите на българския народ.
Пък сега се правят на "Дръжте ми шапката".

"Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци)..."

Е то бива лъжи и измами, ама тука направо се оливат!
България дава на Европейския съюз над 5 млд. евро, и толкова взима по всички европейски програми.
Какви 40% от немските и френските данъкоплатци бе лъжци и измамници "дипломати"?!

цитирай
10. kbalenciaga - luciffer не подкрепям нито Червените олигарси, нито протестиращите от Столичната средна класа
09.07.2013 15:46

Защото и двете са лицата на една и съща монета.
Протестиращите от Столичната средна класа са подлогите на Червените олигарси.
Без тях Червените олигарси няма да могат да управляват българския народ по този начин, както сега.
цитирай
11. angpiskova - на мен ми подсказва, че Европа вече ...
09.07.2013 15:54
vmir написа:
на мен ми подсказва, че Европа вече губи търппение към кошмарната ни демокрация и е готова да ни остави на произвола на на евроазиатските бандити, с които дори при помощта на ЕС не желаем да се преборим. Излезем ли от ЕС, ще гоним стандарта не на развитите, а на последните в света. Тогава със сигурност ще се изпоколим от безнадеждност и от тотално изпростяване.

Да, точно така.
цитирай
12. luciffer - към 7. kansandilh Ха, това си е новина! И представа ...
09.07.2013 16:13
"-Аха! Вече ви станало ясно какво изисква българското общество!? Е, на вас сега ли ви стана ясно, че от 1989 година бе планиран и установен в България ОЛИГАРХИЧЕН МОДЕЛ НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ, господа посланици? Без външното одобрение и подкрепа от Европейския съюз и САЩ този модел щеше ли да се установи и съществува до днес? Отговорете! Господа посланици! "

Ха, това си е новина! И представа нямах досега, че ОЛИГАРХИЧНИЯ МОДЕЛ НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ в България бил планиран и установен през 1989 г. с външното одобрение и "подкрепата" на ЕС и САЩ ? Много "логично" съждение, като се има предвид, че НРБ беше по онова време активен член на Варшавския договор срещу НАТО и в пълна международна изолация :)...Как и защо е станало така бе, пич? Имаш ли някакви документални доказателства или това си го прочел в някои от "строго поверителните" докладнИ на БКП посланиците? :))
цитирай
13. luciffer - 11. kbalenciaga
09.07.2013 16:57
Следователно подкрепяш коалиционното правителство на Орешарски? Ма кажи си го направо, бе човек, срам ли те е, страх ли те е или какво? Каква е па тая "Столична средна класа"?! Явно си от богатата класа, т.е. класата на олигарсите, които сега управляват държавата. Е, вЕрно, не е Столична, но е нещо по-голямо - Целокупна българска продажна класа.
цитирай
14. angpiskova - luciffer,
09.07.2013 18:05
тази теза се развива и от мои колеги. Аз също смятам, че не звучи сериозно.
цитирай
15. mglishev - Да,
09.07.2013 18:19
доста добро изявление на съюзническите посланици. Разбира се, разни фенове на БСП твърдят, че това било намеса във вътрешните ни работи. Аз го приемам като подкрепа за добрата кауза на протестите у нас. Впрочем, точно като изявлението на Президента.
цитирай
16. jeremy231 - Всеки спор с атакист или комунист е безсмислена работа
09.07.2013 18:38
Дрънкат с клишета и вменяват вина на всеки, който не е атакист или комунист.
Анджи, това писмо ме стресна. Ако и него пренебрегнат, то наистина няма по големи гьонсурати от комунетата. Просто не знам... Разбрах, че Конст. съд е признал изборите за законни. Ас не искам това сборище от партийци с юридически дипломи да се наричат магистрати и да се пъчат като трета власт.
цитирай
17. kbalenciaga - luciffer, много се бъркаш, ама много
09.07.2013 20:05

"Следователно подкрепяш коалиционното правителство на Орешарски? Ма кажи си го направо, бе човек, срам ли те е, страх ли те е или какво?"

Направо да ти кажа, на тебе и такива като тебе заблудени.
Многократно съм писал и тук, че слуги/подлоги на Червените олигарси са Боко Тиквата, Цвък Цвък, Яне Янев, но също така такива слуги/подлоги на Червените олигарси са и Станишев, Лютви Местан, Волен Сидеров.
Както логично слуга/подлога на Червените олигарси е и Пламен Орешарски.

Всички по горе изброени са марионетки на Червените олигарси+медии, социолози, политолози и т.н. заедно играят в този ЦИРК, който ни представят!

Сега стана ли ти ясно?
цитирай
18. tota - Ще се върна по назад във времето
09.07.2013 20:16
Защо винаги трябва да чакаме нечие одобрение или потупване по рамото. Защо трябва България да изглежда като виновно дете от 1878 година насам? Защото именно тези държави и още някои други / добре известни са всички/ разкъсаха страната ни, определяха политическата и стопанска система. Докато не се разберат кой отново да сложи ръка на тази земя на кръстопът нещата няма да се укротят.
Тук се преплитат чужди интереси и не само на една държава. За съжаление, докато някоя от тях надделее така ще е. Но къде са истинските държавници българи?
Могат много неща да се направят, стига всички да сме на една вълна и бедни и богати - патриотичната - България да е на българите!! И воля да има за това.
Къде ти патриотизъм в ХХІ век, когато парите стоят над всичко!!
И още кога и къде е възможна демокрацията? Там където има дебел комат и просвета и култура.
Има ли го това у нас? И ако го има - стига ли да имаме демокрация!!!
цитирай
19. jeremy231 - Разбрах, че си против всичко и всички. Вземи, че признай какво предлагаш, мама му стара!
09.07.2013 20:24
kbalenciaga написа:

"Следователно подкрепяш коалиционното правителство на Орешарски? Ма кажи си го направо, бе човек, срам ли те е, страх ли те е или какво?"

Направо да ти кажа, на тебе и такива като тебе заблудени.
Многократно съм писал и тук, че слуги/подлоги на Червените олигарси са Боко Тиквата, Цвък Цвък, Яне Янев, но също така такива слуги/подлоги на Червените олигарси са и Станишев, Лютви Местан, Волен Сидеров.
Както логично слуга/подлога на Червените олигарси е и Пламен Орешарски.

Всички по горе изброени са марионетки на Червените олигарси+медии, социолози, политолози и т.н. заедно играят в този ЦИРК, който ни представят!

Сега стана ли ти ясно?

Казвай, да колим, да бесим, да ебем? Кажи нещо, мецни... Аз си имам предложение за съответните стъпки и съм ги казал. Ама вие се ограничавате със гол псуване само.
Анджи, извинявай. Ако тоя предложи да ебем, и е педал, ще отхвърля предложението му.
цитирай
20. angpiskova - Сава,
09.07.2013 20:31
пускам коментара ти, но моля те оттук нататък да говорим като цивилизовани хора. ОК?
цитирай
21. kbalenciaga - angpiskova, това е очаквана реакция
09.07.2013 21:13

Когато показвам и доказвам недвусмислено кои са измамниците и лъжците, логично тези които са им слуги да ги защитават като нападат подло, долно с цинизми!

За това и са на хранилката.

Въпроса е, че по този начин изместват посоката на темата, като я насочват в лични нападки и дразги.
Така отново и отново отвличат вниманието на хората от важните проблеми.
Чисто ченгесарски номера.

Но по този начин хората ще видят такива как се държат, и така по лесно могат да си направят изводите за тях...
цитирай
22. luciffer - 18 kbalenciaga
09.07.2013 21:59
kbalenciaga написа:

"Следователно подкрепяш коалиционното правителство на Орешарски? Ма кажи си го направо, бе човек, срам ли те е, страх ли те е или какво?"

Направо да ти кажа, на тебе и такива като тебе заблудени.
Многократно съм писал и тук, че слуги/подлоги на Червените олигарси са Боко Тиквата, Цвък Цвък, Яне Янев, но също така такива слуги/подлоги на Червените олигарси са и Станишев, Лютви Местан, Волен Сидеров.
Както логично слуга/подлога на Червените олигарси е и Пламен Орешарски.

Всички по горе изброени са марионетки на Червените олигарси+медии, социолози, политолози и т.н. заедно играят в този ЦИРК, който ни представят!

Сега стана ли ти ясно?

Сега ми стана още по-неясно :)
Поспри се малко, успокой топката! Както си почнал, ще изкараш, че целият народ е червени олигарси или техни марионетки. Кажи най-после една добра дума за ония, които според теб са праведните, незаблудените, смирените... Или смяташ единствено себе си за такъв? Не схващаш ли, че всичко което си изрекъл досега бие по твоята глава и те прави от червен по-червен. Очевидно си забравил мъдрата поговорка "Крадецът вика Дръжте кадеца". Това е метафора, разбира се, която приляга на олигарсите без значение как са оцветени. Ти не можеш да проумееш, че ако не си олигарх, то се държиш като олигарх без да го съзнаваш. Най-добронамерено бих те посъветвал да се поразмислиш и самоопределиш към кои принадлежиш (ако не си го направил досега). Много се заблуждаваш, ако си въобразяваш, че можеш само да наблюдаваш отстрани и важно-важно да раздаваш аматьорски класификации на участващите в "цирка" без да се усещаш, че и ти си идин от тях...АНАДЪМ?
Глътни едно успокително, за да си кукуряк на сутринта :)
цитирай
23. kbalenciaga - luciffer, докога ще продължавате с тези ченгесарски номера
10.07.2013 08:47

Когато нямате доводи, и когато се вижда какви сте, да нападате лично по този долен и гнусен начин, за да отклоните вниманието от важните въпроси?!

Нима не разбирате, че така все повече хора виждат какви сте всъщност?
Или вече сте на етап да не ви пука?

цитирай
24. alexs - Някой отказва ли се доброволно от ...
13.07.2013 22:05
Някой отказва ли се доброволно от много пари и власт просто така защото някои казали та дори и чужди посланици да са ???
цитирай
25. yivanov - Като се замисля винаги сме си имали ...
20.07.2013 00:03
Като се замисля винаги сме си имали "държава в държавата". Още от тоталитарно време. Не само това. Изглежда това не смущава много народа. Лошо е когато нещо лошо започне да се приема за нормално. Нещо като сутрешното кафе :-)

Странно ми е и подкрепата за всякакъв род лидерски партии. Тая вяра в "Бащицата" който ще ни оправи за ............ някъв брой дни, за Цар за СуперПожарникар и разни по малки вождове не отговаря на представата ми за свобода и демокрация. Амааа ние сме си на на Балкните и с нищо не можем да го променим.

До скоро си имахме еднолично управлявана олигархия. За тази ще има да пишем малко по късно. :-)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: angpiskova
Категория: Политика
Прочетен: 1318183
Постинги: 618
Коментари: 13552
Гласове: 29603
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031