Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2018 18:29 - РУСКИЯ ПОЗОР 3
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 15172 Коментари: 26 Гласове:
23

Последна промяна: 14.06.2018 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В този постинг продължавам МОИТЕ ПРЕВОДИ НА ПАСАЖИ от книгата на В.В. БЕШАНОВ „КАДРЬI РЕШАЮТ ВСЕ” от 2006 г.

Великия английски философ Бертран Ръссел (1872 – 1970) още през 1920. написал в своята книга „Практика и теория на болшевизма”, че тези хора, които възприемат идеите на болшевизма са „невъзприемчиви към научни доказателства и вършат интелектуално самоубийство”!

(това много ми напомня червените идиоти в блога, които не признават научен аргумент ако той показва нещо нелицеприятно за тяхната червена русия или другарска партия)



image

КАДЪРНАТА АРМИЯ - ГЕРМАНСКАТА


Мехлис, тогава комисар в 46 сд преактикувал „порене” на червеноармейци с шомпол и това не се случвало в бойна обстановка примерно в Средна Азия, а край Шепетовка, в мирно време, като способ за... укрепване на дисциплината!

 

След като Сталин започва репресиите срещу офицерския корпус, без колебание на заседание излизат напред 42 военачалника и започват да хулят и сочат арестуваните като врагове на народа, мерзавци, фашисти и агенти. Някои от обвиняващите своите колеги посикали моментално да разстрелят задържаните. Скоро обаче 34 от тези 42 „обвинители” също били обявени за предатели, „врагове на народа и шпиони на чужди разузнавателни служби”.

(абсурдно и заслужено е когато червени убиват червени)

 

За по-голяма сигурност, за да не се жалват в бъдеще и да не разлагат обществото, били разстреляни и много от жените на жертвите – комунистите убили съпругите на Тухаче3вски, Уборевич, Гамарник.

 

Арестите придобили масовост и сред народа. Статистиката сочи: до 80% от арестуваните в периода 1937 – 38. са инициирани след сигнали от долу, от низините. Ето това е творчеството на масите за което мечтаел Ленин, нали?!

(а Павлик Морозов дори предал родителите си)

 

Двет дни след съда над Тухачевски като участници във „военен заговор” били прибрани 980 командири и политработници, в т.ч. 29 комбрига, 37 комдива, 21 комкора, 16 полкови комисара, 17 бригадни и 7 дивизионни комисаря. От 1 април до 10 юни 1937. по политически рпичини от РККА били уволнени 4 370 човека.

 

В Забайкалието срочно била пратена комисия от колегията на Върховния съд. Само за 1 ден – 2 октомври 1938. тя осъдила на разстрел 20 командири на части и щабове от окръга. В „забайкалския заговор” участие взел и К. К. Рокоссовский, но той успял да премине в Ленинградския окръг и все пак ръката на „правосъдието” го настигнала и там, след което той бил репресиран.

 

На 5 ноември бил арестуван отговорния редактор на вестник „Красная звезда” – армейски комисар 2 ранг М. М. Ланда. Михаил Маркович дъло не се колебал и след няколко дни на бюрото на другаря Сталин лежал списък с 90 човека от ръководния състав политработници, които Ланда твърдял, че са също участници в заговор. Тавариш Маркович сдал всички сътрудници в редакцията, членове на военни окръзи, началници на политотдели и дори заместник началника на Генщаба комкор К. А. Мерецков.

 

К. И. Душенов – бивш матрос на крайцера „Аврора”, щурмувал Зимния дворец и станал флагман 1-и ранг в заявление Н 267 до Молотов:

„След 22 часа в които ме биха физически, жестоко, изпаднах в почти безсъзнателно състояние в резултат на ъвтрешен кръвоизлив и бях принуден да напиша под диктовка лъвливо заявление, че съм заговорник и вредител. След 5 дни побой със същите методи, аз се подписах под протокол, където беше указано че още 30 човека са ми били съобщници, които са били арестувани преди да бъда разпитан самия аз... От все сърце Ви моля, не множете ли да направите така, че повече да не ме бият... моля да ме разстрелят, но да спрат да ме бият... Ако Вие не можете да се намесите, то моля Ви направете така, че да не ме бият поне за това заявление към Вас. Опасявам се, че следствието може да приеме написаното от мен като провокация”.

(а, що „ве” – нали сте желязо, нали сте „баш комунист” – ще търпиш)

 

През лятото на 1938. във връзка с изостряне на обстановката при езерото Хасан, Политбюро изпраща в Далечния Изток неуморимия Мехлис. На 28 юли той телеграфира на „бащата на народите”: „Уволних 250 политработници, голяма част от тях е арестувана. Но чистката на политическия апарат, особено на ниските звена, въобще не съм приключил”. Не внушавал доверие на Лев Захариевич и командващия Далекоизточния фронт Блюхер. Маршала, вместо да изпълнява изнструкциите на Кремъл за разгром на „японските агресори”, започнал собствено разследване и установил, че за инцидента на височина Заозерная са виновни съветските граничари.

 

И. С. Конев имал завършени три класа селско училище и „особена група” към Военната академия, командващ окръг го направили не заради талантите му, а за нееднократно показаната вярност към режима. Дори през 1948. като маршал на СССР, Иван Степанович сам написал в автобиографията си: „Активно участвах в борбата срещу троцкистко-бухаринските врагове, срещу агентите на гемано-японския фашизъм, особено в Украйна през 1923. и против бандита Примаков и др.”

 

(И нещо от мен - ето какво пише ИДИОТА КОНЕВ в своите мемуари „Четиридесет пета” издадени през 1970. :

„Стремейки се да намалим загубите от фаустпатроните, в хода на боевете ние въведохме много просто, но за това пък ефективно средство – създадохме около танка т.нар. екранировка: наслагвахме около бронята всякакво желязо или метални листи (обикновено германски пружини от легла). Фаустпатрона улучвайки танка, първоначално пробиваше това първо незначително препятствие, след него имаше празнина, и патрона удряйки следващата танкова броня, вече загубил реактивната си сила, най-често рикошетираше и не нанасяше никаква вреда”.

Излишно е да коментирам ТОВА НЕВЕЖЕСТВО И НЕЗНАНИЕ НА СЛЕДВОЕННИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ НА СССР И ДАЛИ СЪЩИЯ ТОЗИ НЕ СТАВА ПОСЕЛ ШЕФ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР – маршал нямащ ни най-малка представа за действието на кумулативните снаряди, вкл. използвани и от подчинените му войски, не само от противника...)

 

Цялата дълбочина на интелекта на Жуков можем да измерим с една смао негова резолюция. Когато за него – началника на Генералния щаб, на бюрото положили описание на Френската кампания на Вермахта от 1940. с подробен анализ на причините за успеха на „блитцкрига”, Георгий Константинович написал едро: „Мне ето не нужно”, това дори не е кухота, то е вакуум на мисълта...

(те и сега са така маса от тях и от „вас” българите също има маса такива, вас ви направиха такива за 45 години червен строй - от пример за БЪЛГАРСКИ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ В БАЛКАНСКИТЕ И ПЪРВАТА СВЕТОВНА, във времето на НРБ БНА беше снижена като умение и знание и подобна на съветската)

 

Генерал-лейтенант Морозов (1897 – 1964), командващ 11 армия имал образование 2 класа селско училище, но плюс многочислени курсове (?!). В първите 2 дни на войната, неговата армия била разбита поголовно от германците, но пък през 1943. Василий Иванович учил в тила бъдещите съветски офицери как да воюват...

 

Генерал-майор М. И. Потапов (1902-1965), командващ 5 армия – образование три класа селско училище и забележете след това военна академия за моторизация и механизация на РККА на името на другаря Сталин. От длъжността на комбриг до командарм се издига за 2 години, но през септември 1941. попада в обкръжение и се окава в германски плен.

 

Генерал-лейтенант Музиченко (1901-1970), командващ 6 армия е с образование 2 класа учителска семинария, военно – само курсове. От длъжност на преподавател в кавалерийски курсове се издига за половинг година до командващ армия – през юли 1941. германците го бият и попада в плен при Уман с остатъците от битата си армия.

 

Генерал-лейтенант Ф. Я. Костенко, командвал 26 армия, завършил 2 класа селско училище и ЛСЕД КАТО ПОЛУЧИЛ ГЕНЕРАЛСКО ЗВАНИЕ – курсове за усъвършенстване на висшия команден състав към академията на Генщаба. Фьодор Яковлевич не обичал да се впуска в разсъждения, ако е получил заповед – бил много ценен за своята твърдост. Загинал през 1942. в Барвенсковския котел, където заедно с Тимошенко отнесъл животите на четвърт милион свои подчинени.

 

През 1936. била наново създадена Генералщабната Академия! Отначало имало проблеми – трябвало да се отчита „качеството” на постъпващите в нея, което не било ниво, освен това БИЛИ РЕПРЕСИРАНИ 3 000 ВОЕННИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ от военните учебни заведения,  което било преблем с набирането на кадри.

 

Например един от слушателите в първия набор бил зачисления БЕЗ ИЗПИТИ и без тестиране командира на 29 кав. полк от 5 кав. дивизия М. И. Казаков (1901-1979). Този „ударник” дотогава успял да завърши три класа църковно-селско училище по царско време, а по червено да се отличи в науките във воената академия на името на Фрунзе. Любопитното е, че дори станал генерал (в 1955.) Михаил Илич МИСЛИЛ, ЧЕ АКАДЕМИЯТА Е ОЗБРЕТЕНИЕ НА БОЛШЕВИКИТЕ:

„Такива учебни заведения нямаше в чуждите армии... Както вече казах, подобни учебни заведения нямаше не само у нас, но и зад граница, така-че се налагаше всичко да правим отначало, вървейки по неотъпкан път”.

Той така си и умрял, не разбрал, че Генералщабна Академия имало в русия от 1832., а в други държави и от по-рано...

(ама разбира се, българите са първи, най-стари, най-древни... за руснаците ли идеше дума тук – все тая и все същото)

 

Всички оперативни военни игри или учения и маневри започвали със стандартно въвеждане: врага прави „попълзновения” с цел „разпалзване на война”, нахлува на съветска територтия, но е веднага разбит и отхвърлен от несъкрушимата Червена армия и тя преминава в „контранастъпление”. А например, че „противника ще съсредоточи такава маса бронетехника и моторизирани войски и ще ги хвърли в първия ден в компактни групировки на всички стратегически направления” – на такава „подлост” по признанието на самия Жуков той „не разчитал” (?!?!?!) идиот нали?!

 

Полеви устав от 1939. :

„Ако врага ни наложи война, то Работническо-Селската Червена Армия ще бъде най-нападателната от всички някога съществували армии. Войната ще водим атакуващо, ще я пренесем на територията на противника. Бойните действия Червената Армия ще води на унищожение, с цел пълен разгром на противника”.

(именно за това аз казвам, че няма почти никакво значение как е била разгърната съветскаста армия на 22 юни 1941. – без значение как и къде – тя е давала бой почти само в атака или срещно сражение, тя е била изначално възпитана в това, че ще бие врага, че ще пренесе войната на негова територия и там ще прави Европа червена, комунистическа и не забравяйте – руска! Да ама не!)


image
 
СЪВЕТСКИ ПЛЕННИЦИ ПРИ МИНСК 1941.

Някой си майор Соловьов фантазирал от трибуната на предния сьезд: „Един ден нашите командири ще заемат в света мястото на британските офицери. Така трябва да бъде, а щом е така и ще стане тъй. Ние ще учим целия свят”.

 

Всичко, което не можело да проумеят или не влизало в техните схеми и клишета в ума за характера на войната, те наричали несъществено или несъществуващо. Така например маршал Шапошников след победоносната кампания на Вермахта в Полша и после във Франция пренебрежително отбелязал: „В смисъла на стратегическото творчество, опита на войната в Европа, всъщност не даде нищо ново”. А и защо човек да се замисля, след като самия тавариш Сталин „планира хода на историята”, нали?

 

Маршал Ерьоменко (1892 – 1970), който проспал удара на Гудериан през Орел и останал без фронт, след войната съкрушен пише това:

„Поглеждайки назад, разглеждайки нещата сега с разкритите карти пред нас, изпадаш в недоумение: как ние не съумяхме тогава да разгадаем замисъла на противника?... По-удобен район за настъпление на танковата група към Москва, от района на Глухов, Новгород-Северский, Шостка, няма да намерим. Пътя оттук към Орел и Тула беше най-краткия. Няма нужда да се форсира р. Десна. Брянските гори остават на север. За съжаление командването и щаба на Брянския фронт не можаха да разшифроват този лек шифър”.

За нас остава извода, че през септември 1941. Ерьоменко не е могъл да разичта бойни карти. Точно като него не са могли да „разчитат” карти и позиции също и други „връзкари” издигнати нагоре и придвижени напред във военните курсове.

 

Генерал-лейтенант Власов преди да бъде заловен излиза два пъти от обкръжения, и всеки път оцелява той самия, поредната му походна жена и няколко десетки бойци за личната му охрана.

 

Подобно е бягството на съветското командване от Севастопол през юли 1942. Ръководителите на отбраната вице-адмирал Ф. С. Октябьрский и генерал-лейтенант И. Е. Петров, техните щабове и всички командири на дивизии, ЦЯЛОТО ПАРТИЙНО РЪКОВОДСТВО И ЧИНОВЕ НА НКВД (ок. 500 човека) се качили на самолети и подводници, след което благополучно се спасили. Те хвърлили на произвола близо 100 – хиляден „гарнизон”, заповядвайки му „да се сражава до послена възможност, а след това да си пробие път в планините на съединение с партизаните”. По-голям цинизъм е трудно да си представим!

 

И така – сталинските генерали се подготвяли само за настъпление, но както видяхме това също не умеели. Първо веднага губели управление; второ – не им стигал опита; трето – германеца им пречел, създавайки със своите действия „сложна обстановка”. Примери бол...

 

Май 1942. Вече почти година се води войната на изток, германската армия е отблъсната при Москва... Окуражения Сталин заповядва войната да бъде завършена през 42-а с настъпление. Две армии от Юго-Западния фронт, настъпвайки към Харков, сами влизат в организаирания за тях от германците „котел”. В последния момент Тимошенко командва, те да се разгърнат с част от силите си и съвместно да разгромят проникналия в тила им противник. Генерал К. С. Москаленко (бъдещ маршал), командващ 38 армия пише:

„Какво да говорим, замисъла беше смел, и ни се струваше прост и реален. На практика обаче всичко не беше така лесно. Преди всичко, трябваше да проведем прегръпиране на големи маси войски, разхвърлени на огромно пространство. А ние тогава не умеехме да правим това както трябва”.

Юни. На същия Москаленко дават танков корпус и заповядали да контраатакува:

„Танковите бригади нанесоха удар чело в чело. В същото време бяха възможни обходни маневри, които несъменно щяха да дадат по-добри резултати... За съжаление, в споменатия период на войната, ние все още нямахме това умение и тепърва натрупвахме скъпоценен опит... Да, на много се научихме в хода на майските и юнските боеве през 1942. Започнахме по-добре да виждаме и да предугаждаме замисъла на противника, по-добре да планираме и управляваме бойните действия”.

Началото на юли. Три съветски танкови корпуса в района на Стари Оскол влизат в сражение с германския 48 тк и търпят поражение. Генерал А. М. Василевски (също бъдещ маршал) обяснява:

„командирите на танкови корпуси все още нямаха достатъчно опит”...

ТЕ НЕ СА УМЕЕЛИ НИЩО, на какво са се учили и с цената на колко животи – умението им е било едно – да удрят с юмруци, да искат някой да се бие до смърт, „до последна капка кръв”, но не тяхната, да заплашват с трибунали, разстрел, да ползват заградотряди, да засипват врага с трупове на червеноармейци...

 

През лятото на 1942. Сталин окончателно разбрал, че не разполага с „хинденбурговци”. Не можело и да ги има отникъде. За Голямата червена война с революция на запад за която той дилетантски подготвял своя офицерски корпус, „хинденбурговци” не са му трябвали. Пълководците се наоложило да бъдат създавани в хода на самата война и постепенно да усвояват военното дело. Именно Сталин започва през войната да пише за тях инструкции: за необходимата радиовръзка, за нуждата от резерви за използването на инженерни заграждения, за „артилерийското настъпление”, за концвентрацията на сили, за взаимодействието, за преосмисляне на тактиката и дори за проявата на самоинициатива.

За да се разплащат за невежеството трябвало много кръв, не тяхната разбира се, а на подчинените им милиони!

 

На 22 август 1944. Жуков пише до началника на Главното управление за кадри:

„На какво ни учи получения опит?

Птрво, ние нямахме предварително подбрани и добре обучени командващи фронтове, армии, корпуси и дивизии. Начело на фронтовете застанаха хора, които проваляха едно начинание след друго (Павлов, Кузнецов, Попов, Будьони, Черевиченко, Тюленев, Рябишев, Тимошенко и др.), да водят армии се назначаваха също зле научени хора.

Иначе не можеше и да бъде, тъй-като подготвени в мирно време кандидати да водят фронтове, армии и съединения нямаше. Познавахме кадрите лошо... Накратко казнао на всеки от нас са известни последствията от командването на тези хора и какво преживя нашата Родина, предавайки съдбата си в ръцете на такива командващи... ВСИЧКИ ТЕЗИ КОМАНДИРИ СЕ УЧЕХА ДА ВОЮВАТ НА САМАТА ВОЙНА, ПЛАЩАЙКИ ЗА ТОВА С КРЪВТА НА НАШИТЕ ХОРА”.

Сам Жуков писмено потвърдил всичко изложено в тази книга.

Най-много ми импонира скромността на Георгий Константинович, който не споменава в списъка на командващите „провалили се от едно дело в друго” самия себе си или се е „записал” под псевдонима „и други”.

В Берлинската операция същия този некадърник Жуков ще доведе средните дневни загуби до 16 000 на денонощие и ще надмине най-кръвопролитните статистики за 1943. с 11- 12 000 загуби на ден/нощ. Войната свършавала и Жуков бързал да запълни дупките в своето „образование”, разплащайки се щедро с кръвта на съотечествениците си, които често дълбоко презирал.

Впрочем всички съветски военачалници били такива, просто Жуков сред тях бил най-сталинския, най-жестокия, енергиния, най- по болшевишки „волевия”...

 

На финала ще се върна към Троцки един от тези, които съграждали години преди това фундамента на Червената Армия – цитат от него:

Ние бяхме чужди на педантизма и шаблона, прибягвахме към всякакви комбинации и експерименти, търсейки успеха. В една от нашите армии командва я бивш унтер-офицер (подофицер ще рече), а в неговия щаб му служат бивши генерали. В друга наша армия командва бивш генерал, а му помагат партизани. Една дивизия се командва от бивш прост войник, а съседната е водена от полковник от Генералния щаб...”

 

АБСОЛЮТНО ЛОГИЧНО, КОГАТО ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ СЕ СРЕЩНАХА 1941 С ГЕРМАНСКОТО КАЧЕСТВО – ТЕ БЯХА БИТИ, техните хиляди танкове, хиляди самолети, милиони войници и офицери, всичкото в пъти повече от това което имаше германеца бе разбито до Москва – малкото германец би много „руснак” както никой друг не е бил в историята милиони – чутовно!

 
image




Гласувай:
27



1. germantiger - ...
14.06.2018 18:44
Втози постинг ще прочетете

- как комунист "топи" други комунисти пред върховните другари за да не умира сам

- как комунистите избиват свои комунисти

- колко завършени класа основно училище имат маса съветски генерали

- как червен генерал мисли, че акдемията е руско изобретение от 20 век

- как другарите бягат изоставяйки войските си

- как другарите некадърници се учат да воюват с кръвта на подчинените си
цитирай
2. planinitenabulgaria - Тактиката та НКВД, да бъде в гърба на руските войници и да застрелва тези, които
14.06.2018 19:05
отстъпват е въведена по време на ВОСР от Троцки. Убийци са стояли зад червените войници, като преди боя са им казвали: Напред можеш и да останеш живу отстъпиш ли, убит си. Този метод е приложен и когато германците достигат Москва и хората бягат на изток. На изходите на Мосва са чакали джелати на НКВД и всеки, желаещ да се махне от Москва е бил застрелван от тях.
Путин е издънка нса това поколение, защо да се чудим на това, което прави. Европа работи, произвежда, той нищо не може да прави, но пък може да ги избие с със свръхмодерните си, най-страховитите на света ракети....
Банда от идиоти. Но пък я включиха във ВСВ и така бяха отклонени голяма част от силите на Хитлер, които бяха помели англичаните, а щяха да пометат и американците.
цитирай
3. germantiger - ...
14.06.2018 19:11
Благодаря ти за първия коментар Коста!

Едва ли Хитлер би победил обединените сили на Британската империя и Щатите, защото те щяха да вдигнат срещу него ако трябва целия свят, биха въоръжили негрите в Африка, всички подопечни колонии, половин Индия както са започнали итн итн

Честно казано абсолютизираш за заградотрядите при Москва - доколкото аз съм чел тогава и там те не са масова практика, но тази практика без съмнение всички знаем и дожбре че напомняш здраво за не - в текста е засегната само веднъж в този постинг, а ак цента в повече е добре дошъл чрез твоя коментар.
цитирай
4. monarh1991 - http://flibusta.is/b/149180
14.06.2018 19:43
Благодаря за постинга. Тази книга, която ползваш, я имам свалена и се каня да я чета, още повече след изнасянето на тези факти. Чел ли си тази, която слагам тук в заглавието на коментара - за катастрофата в Ржевско-Сичовската операция?
цитирай
5. germantiger - ...
14.06.2018 19:47
да, чел съм я преди години

дори тук в,постинг в блога ме има заснет точно с тази книга книжна

за ржев има бол книги и филми впрочем

американеца дейвид гланц е известен историк спеиализран за източния фронт

особено силна негова книга е книгата му за смоленск и боервете там, макар да е известен с 2 книги за колос поверженнъй - за сриването и вдигането на съветската армия като сили и средства

за ржев може да намериш гроссман германец, както и една рускиня за жалост на прим а виста не помня името на авторката

както казах има и филми по темата за жуков и ржевската мясорубка

ПС
ИДИ НА 8-А СТРАНИЦА В ЛИСТАТА С МОИТЕ ПОСТИНГИ

НАЙ-ОТГОРЕ НА 8 СТРАНИЦА Е ПОСТИНГА МИ "МОЯТА БИБЛИОТЕКА"

ИДИ КЪМ КРАЯ МУ КЪДЕТО СЪМ ЗАСНЕТ С ЧАСТ ОТ МОИ РУСКИ ПОРЪЧАНИ КНИГИ

ТАМ МЕ ИМА С КРУПНЕЙШЕЕ ПОРАЖЕНИЕ ЖУКОВА снимка с книгата
цитирай
6. spasymyr - Болшевиките
14.06.2018 19:59
Дали е болшивизъм от селски тип или днешното демократично мнозинство е все едно. Фатката е глутницата да се разрастне, че да могат манипулаторите да прокарват идеите и плановете си. Така се увличат в стадото и ония страхливци, които нямат ориентация, а разумния човек остава в малцинство, което означава естествено, че няма думата. И ако има все още добри и отзивчиви хора, които помагат на болни и бедстващи такива, не е заради днешната човеколюбива политика - нали? Твореца и Човека са мярката във всяка система, а там където липсват, живота е малоценен и несигурен, за това и днес убиват деца с бомби.
цитирай
7. germantiger - + към монарх
14.06.2018 20:00
книгата на дейвид гланц е най-вече в оперативен и на моменти в стратегически мащаб

аз предпочитам тактическия мащаб в микс с оперативен, "полеви книги" от участници

две върхови книги з амен в оперативен мащаб и на моменти тактически са:

ФРИДРИХ - ВИЛХЕЛМ МЕЛЛЕНТИН на руски издадени в няколко варианта примерно

БРОНИРОВАННЪЙ КУЛАК ВЕРМАХТА - уникална книга

също така книгата на ЕРХАРДТ РАУС

ТАНКОВЪЙЕ СРАЖЕНИЯ НА ВОСТОЧНОМ ФРОНТЕ -забележителна книга

тези двамата са германски участници във войната

забележи Мелентин се е бил в полша, франция, балканите, африка, русия и после пак на запад - това е човек щабен офицер бил до роммел, вземал и полви решения, видял войната с очите си решавал на оперативно ниво - иначе казано това не е човек с тесен поглед, а с широк и аналитичен - след войната живее в южна африка

раус е австриец по произход но германски танков лидер - книгата му е уникална започваща от 1941 и стигаща до края като до 1943 той командва на терен както се казва, после става корпусен, в началото е в мащаб дивизия и дивизионен като слиза до тактически мащаб в много бойни епизоди, воюва в зима, лете итн - танков специалист

това са книги в оперативен мащаб, но аз все пак предпочитам други, казано на шега други книги са ми в "топ 10 или топ 20", но всеки му според "вкуса"
цитирай
8. germantiger - към спасимир - БЛАГОДАРЯ ЗА КОМЕНТАРА преди всичко
14.06.2018 20:03
силен коментар, някой би казал патетичен, друг ще рече хуманистичен, а може да се каже реалистичен, съвсем рац ионален и правдив

но аз не съм съгласен докрай в рационалното

- деца са избивани от античността до днес и за жалост ще рподължават да бъдат избивани

- общества без вой на едва ли са възможни в рамките на цивилизациите, не в някое ескимоско иглу

- войни е имало хиляди години пред нас, за жалост явно ще има и след нас

- човека е звяр и Човек - това е нормално, дори нужно

- за масата и театрото на тия които въртят света съм съгласен
цитирай
9. germantiger - ...
14.06.2018 20:52
Някой ми напомпи постинга за което без капка срам БЛАГОДАРЯ!

Имам нахалното мнение, че повечето ми постинги заслужават да са на първа страница.

Предполагам помпата е дело на Жоро от който поисках това и ЗА КОЕТО МУ БЛАГОДАРЯ!
цитирай
10. getmans1 - . . . Познай от раз, кой? Като имаш ...
15.06.2018 00:44
... Познай от раз, кой?
Като имаш предвид че ще ти се лепне подире ти за да те иронизира мисля, че няма да се затрудниш и сам да си отговориш на въпроса.

Иначе за мен руският позор се състои в приказката „Кадрите решават всичко!“ с продължението ... особено с техния брой, безсрамно пишат красиви поеми за „ЧОВЕКА“ а приемат кръвта му като ... чай!


germantiger написа:
Някой ми напомпи постинга за което без капка срам БЛАГОДАРЯ!

Имам нахалното мнение, че повечето ми постинги заслужават да са на първа страница.

Предполагам помпата е дело на Жоро от който поисках това и ЗА КОЕТО МУ БЛАГОДАРЯ!

цитирай
11. dimenzed - Велик пост!!! А начина по който у...
15.06.2018 01:20
Велик пост!!! А начина по който усмиваш блядовете е безценен!
цитирай
12. apostapostoloff - Неуки били съветските генерали!
15.06.2018 08:37
Ами техният началник Сталин да не би да е по- образован от тях. Не е могъл, сиромашкият, една семинария да завърши!

И изобщо- когато чуят думата “комунист“, повечето хора в цивилизования свят разбират под това понятие простак, тъпак, изверг, отрепка.
цитирай
13. germantiger - ...
15.06.2018 09:47
apostapostoloff написа:
Ами техният началник Сталин да не би да е по- образован от тях. Не е могъл, сиромашкият, една семинария да завърши!

И изобщо- когато чуят думата “комунист“, повечето хора в цивилизования свят разбират под това понятие простак, тъпак, изверг, отрепка.


Да, другаря Сталин е грузински канак или юдейски син яхал русията бол десетилетия

не знаех, че не е завършил "семинарията"

нашия кавал джуров мисля я е окончил?
цитирай
14. germantiger - ...
15.06.2018 09:49
dimenzed написа:
Велик пост!!! А начина по който усмиваш блядовете е безценен!


НЕ аз, те руснаците си правят гаргара заслужена с техните некадърници

ТАЗИ МИ ПОРЕДИЦА ЩЕ ИМА ОЩЕ БОЛ ПОСТИНГИ

скоро част 4, за да завърша по тази книга

а след време по "БОЛЬШАЯ КРОВЬ" от Сергей Захаревич
цитирай
15. germantiger - ...
15.06.2018 09:52
getmans1 написа:
... Познай от раз, кой?
Като имаш предвид че ще ти се лепне подире ти за да те иронизира мисля, че няма да се затрудниш и сам да си отговориш на въпроса.

Иначе за мен руският позор се състои в приказката „Кадрите решават всичко!“ с продължението ... особено с техния брой, безсрамно пишат красиви поеми за „ЧОВЕКА“ а приемат кръвта му като ... чай!


germantiger написа:
Някой ми напомпи постинга за което без капка срам БЛАГОДАРЯ!

Имам нахалното мнение, че повечето ми постинги заслужават да са на първа страница.

Предполагам помпата е дело на Жоро от който поисках това и ЗА КОЕТО МУ БЛАГОДАРЯ!



Сега преди обяд видях ;)

слабичко от блеки - 2 знаменца от знаменосеца и видео което не погледнах

споменах му на блеки отсега да подготвя пряпорци и знаменца

щото поредицата ми ще е поне в 10 постинга, ако не и повече

:D венци на лс дори ме зове да спра да се ровя в миналото

ако ми се помоли, може и д анаправя 9, не 10 части
цитирай
16. germantiger - +
15.06.2018 09:54
Отговорих му на венци, че не аз

А ДЖУДЖЕТО И НЕГОВИТЕ ВСЯКА ГОДИНА СЕ РОВЯТ В МИНАЛОТО НА ПАРАДИ И СИЕ

СПОМЕНАХ МУ, ЧЕ ДРУГАРИТЕР ТУК В БЛОГА СЕ РОВЯТ НОН-СТОП В МИНАЛОТО

и му обещах, че винаги ще се ровя в миналото и ще им ровя костите червени имагинерно "казано"
цитирай
17. germantiger - В ЛС
15.06.2018 10:25
от ГЕТМАНС

Аз като им „ровя“ настоящето пак са недоволни, зайеби ги какво искат ти си прави каквото ти е кеф!

от МЕН

аз изпитвам удоволствие да соча техните лайна и винаги докато мога ще го правя пак и пак и пак и пак
цитирай
18. allvin - Маршал?!
16.06.2018 13:47
Няколкота реда за ,,маршал" Ероменко направо ме ,,хвърли от коня", така да се каже! Да си маршал и да не можеш да се оправиш с едни най-обикновени карти?!? 'баси ...
цитирай
19. allvin - ,,Сложна обстановка"!
16.06.2018 13:49
Хахахахаха... некадърника винаги ще гледа да се оправдава!
цитирай
20. germantiger - ...
16.06.2018 13:57
Всъщност почти сигурно Ерьоменко е знаел масата обозначения в картите и е минал дисциплини топография, картография или когато е изучавал рекогносцировка/рекон/разузнаване е имал работа с ескизи на местност и лично е правил "наброски".

Убеден съм и че част от щаба му също е бил наясно с "картите" и диспозициите

проблема е, че не е разгадал къде ще е насочен германския удар, основната тежест замисъла решителен на противника, а в случая това не е било трудно за отгатване

ето това е по-осъдителното отколкото "боравенето" с карти за което има гайдове, учебници и курсове за всеки военен - по лошото е да не предугадиш или разгадаеш врага като основен удар, а "карти" се научават - то е цяла дисциплина, която лично мен много ми допада и буквално ми доставя удоволствие

ПС
обаче не изключвам и липсата на грамотност в "разчитането" на карти, трудното ориентиране в тях или буквалното им непознаване - това при другарите е напълно възможно, макар да не го проумявам
цитирай
21. go4eto - Тигърчо,
16.06.2018 14:20
зарежи Русия, ами ела в скайпа да те погъделичкам между крачетата.
цитирай
22. germantiger - готово
16.06.2018 14:23
няма да гъделичкаш ;)

ние по морето знаем, че рускините духат

ще духаш докато ми пееш вставай страна агромная на станалия ми
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
20.06.2018 00:09
Изчетох и коментарите!
Не е вярно, че Сталин не е завършил семинарията! Завършил я е с отличен!
Сталин не е глупав и неук
НА ЗАСЕДАНИЯТА НА ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ Е ПРИСЪСТВАЛ
сЛЕД ВОЙНАТА ПИТАТ жУКОВ-ПРИСМЕХУЛНО, КАКВО Е РАЗБИРАЛ СТАЛИН ОТ РАБОТАТА ТАМ?
Жуков сериозно отговаря, че в началото Сталин само внимателно е слушал Но бързо се е научил! И почнал да дава правилни предложения и решения!Не прави грешки
Ще се върна на тях!
Не оспорвам верността на данните ,които даваш!
Но остава открит въпросът, защо СССР при такава ситуация печели войната, а Германия я губи?
Една причина бих посочил Хитлер допуска груби грешки при намесата си в работата на военните Просто не надскача позицията си на подофицер! Не случайно Паулус, като получава нареждане от Хитлер да се самоубие, казва ,че марщал не може да приеме заповед от ефрейтор и не я изпълнява!....
Но , дали това е единствената причина! За загубената война!

Сега ,да не бъда обвинен за червен или за руснак?!
Ако е анализ наистина, нека да е обективен!

Лека нощ!
цитирай
24. germantiger - ...
20.06.2018 12:45
Блг за коментара, леоне.

никъде в постинга мисля, че не пиша за Сталин като глупак - постингите ми са за тия под него.

Нещо повече - В САМИЯ ПОСТИНГ ИМАМ АБЗАЦ КАК САМИЯ СТАЛИН УЧИ ЧАСТ ОТ НЕКАДЪРНИТЕ СИ ВОЕННИ и то удачно.

За семинарията не съм се вълнувал и блг за допълнението, аз също мислех/явно правилно, че я е завършил.

ДОПУСКАШ ЕДНА ГРЕШКА - написал си, че ссср печели войната - печелия я не ссср, а ссср, британската империя и най-вече сащ, французи и други победители маргинални няма да споменавам.

Сам ссср срещу германия по-вероятно би загубил още 1941.

Никога не съм те обвинявал , че си червен за годините в които се знаем в блога или поне не помня подобен случай и ако има той е момент, а мисля и че няма. Посочвал съм, че си русофил в голяма степен или някаква, което е истина и ти самия никога не си отричал/няма и зщао да отричаш, не е осъдително, всеки има право да е някакъв фил в днешно време, вярно преди 1989 само русофили можеше да бъдем или не.

отново ти благодаря за коментар, който споделям в частта му за сталин
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
20.06.2018 14:28
да ,аз включих и коментарите под постинга и се е получило, че го казваш ти!
Не, от коментарите е, за Сталин поне, а и за атаки евентуални към мен!
Не ,не си ме обвинявал за нещо, което не е съществувало и не е факт!

Обяснявал съм, прадядо ми е бил в руската Освободителна армия, баща ми, по стечение на обстоятелствата е спасен от руснаци на Драва! Командващият фронта, заедно с Щерю Атанасов са го посетили в болницата, когато се разбира ,че в нея има ранен Бълтарин
Ами реално и аз дължа живота си на тях!На тези момчета, които в снега са го носили и спасили!
Как да съм против тях?!
Имам право само да не коментирам! Да се въздържам!

Да, Сталин е умен! От злите умове, наистина!

Войната е можела да има и друг изход-поне за момента
Директна атака към Москва, както настояват генералите
Но пред Москва приемат предложението за сепаративен мир! Не допускат грешката на Наполеон, да влезат в Москва!
И преговори за мир с останалите участници за спиране на военните действия!
Но това е хипотетично!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
26. zaw12929 - Нормално, всеки народ има своята ...
05.07.2018 05:15
Нормално, всеки народ има своята лудост едни болшевизъм, други хитлеризъм, а трети - евродемокрация, но всеки има правото на избор, а избора на омраза не си заслужава... Европееца винаги се стреми да промени другите- смята се за супер...
Спокойни дни и успехи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4619370
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031